Az ízletes ebédek megfőzése gyakran jelenthet kihívást a finanszákon szűkölködő háziasszonyoknak és háziuraknak, hiszen a többségünk kedvencei tudnak lenni a költségesebb ételek. Ennek fényében, hogyan készíthetünk zsíros ebédet szűkös konyhapénzből? Megmutatjuk, hogyan varázsolhatsz pénztárcakímélő fogásokat ebédre.
Egy jól bevált módszer a pénztárcakíméléshez, minden maradék felhasználása. A konyhai hulladéktermelés minimalizálása nem csak a környezetvédelem szempontjából előnyös, de a családi költségvetésben is jelentős tételeket képes megtakarítani. Tegyük fel, hogy van pörköltmaradékunk, amit másnap hortobágyi palacsintává varázsolhatunk. A megmaradt almakompótból pedig almaleves készülhet egy kis tejszín hozzáadásával. Mindezek mellett, a ki nem használt krumplipüréből liszttel keverve, kroketthez jutunk, esetleg a maradék kelkáposzta frankfurti leves alapanyagává válhat némi virsli hozzáadásával. Az ételmaradékok bevásárlás előtti felhasználása is még újabb lehetőséget teremthet egy pénztárcakímélő ebédhez.
A takarékos konyha fő pillére a megfontolt bevásárlás. Mindenből csak annyit vásároljunk, amennyit valóban fel tudunk használni anélkül, hogy a csomag harmadát a szemetesben kötnénk ki. Az akciós termékek fokozottan figyelembevétele sem hozható fel ránk szégyen gyanánt, hiszen minden fillér számít. Piaci vásárlás esetén érdemes a csomagolásra már készen készülő árusokat meglesni, akik hajlamosak a kimaradt zöldséget, gyümölcsöt, tojást olcsóbban odaadni a zárás előtti utolsó pillanatokban.
A legtakarékosabb, és emellett egészséges megoldás persze, ha saját magunk termeljük meg az élelmiszereinket. Azonban sajnos csak néhány szerencsés rendelkezik saját konyhakerttel, vagy olyan baromfiudvarral, ahol csipegetnek a tyúkok. A helyi disznóvágás sokak számára pedig csak álom marad.
Pénztárcakímélő Ebédötletek – Ajánlott Menü
Előétel: Tojáskrémes falatok
Pár darab nem túl friss kenyérszeletet megpirítunk, majd ezt tojáskrémes tormakenccel kenjük meg. A tojáskrém két tojásból és friss tormából készül.
Leves: Grízgaluskaleves
Maradék csontlevest grízgaluskával bővíthetünk. Ha nincsen csontlevünk, zöldségleves kockából készíthetünk levest, amiben szintén grízgaluskát főzhetünk.
Főfogás: Milánói makaróni
20-30 deka darált hús elegendő hozzá, amit egy fej hagymával pirítunk meg, ráöntjük a paradicsomszószt, fűszerezzük sóval, borssal, és a megfőtt makaróni tetejére halmozzuk. Ha épp nincs friss bazsalikomunk vagy oregánónk, szárított változatukkal is ízesíthetjük az ételt.
Desszert: Gyümölcsrizs
Egy adag tejberizset összekeverhetünk szezonális gyümölcsből készült lekveárral, majd poharakba töltve lehűthetjük.
Ital: A friss víz nélkülözhetetlen.
A konyhai hulladék hasznosítása és a tudatos bevásárlás is óriási mértékben segíthet nekünk pénztárcakímélő ebédekben. A kreativitás és a kulináris kísérletezés pedig mérhetetlen örömet okozhat a konyhában, míg az ízletes, olcsó ételek akár a heti menünkben is tiszteletükre teszik.