Receptek

Ír paradicsom kenyér: Simán összedobható, nincs szükség dagasztásra vagy kelesztésre

Csak néhány perc a munka, majd fél óra sütés – és készen is áll az asztalon az ír csoda kenyér! Nagyszerű tartalék megoldás, ha nincs több kenyered, vagy tűrhetetlen időben nincs kedved a boltba lógatni magad.

Többször találkoztam már a különböző blogokban megjelenő, dagasztást nem igénylő kenyér receptjeivel. Azonban csak az, hogy valamit nem kell dagasztanunk, némileg kevés, ha figyelembe vesszük, hogy a tésztát 12 órát kell pihentetni, aztán további egy órát, és még a edényt is egy húszperces melegítési folyamatnak kell alávetni. Ez nem ez a recept! Ez a kezdetektől fogva csupán ötpercnyi munkát igényel, majd egy fél órás pihenőidő után ropogósan sült kenyerünk van. Az írek híres szódás kenyeréről van szó, melynek héja kemény és aranyszínű. Azonban ezt a kérgét nem kell eltépnünk, könnyen harapnivaló, a belseje pedig puha és levegős…

A mennyiségeket két módon fogom bemutatni, egyszer dekagrammban, majd azok mérésével, akik nem szeretnének mérleggel bajlódni, a kefirt egy pohárban fogják mérni.

Hozzávalók:

– 50 deka finomliszt (5 kicsit túlhalmozott pohár liszt)

– 1 teáskanál só

– 1 teáskanál cukor

– 1 teáskanál szódabikarbóna

– 2 pohár kefir vagy natúr joghurt (150 grammos)

– 2 deciliter víz (1 pohár víz)

Elkészítése:

Állítsd a sütőt 200 fokra! A száraz hozzávalókat egy keverőtálba helyezzük, majd középen beleöntjük a kefirt és a vizet. Kézzel nagyrészt összegyúrjuk, mint ahogy a képen is látszik.

A lényeg, hogy egy lágy tésztát kapjunk, amit végül nagyjából kerekre igazítunk és egyszerűen a sütőpapírba helyezzük, ami jénaiba van tartva. Most jön az utolsó simítások: vizes kézzel simítsuk le a tetejét, hogy egy kicsit simább legyen, majd késsel vágjuk be kereszteződőkbena.

A sütőbe megy, ahonnan harminc perc múlva illatozó, aranyszínű tálba helyezhetjük, és az asztalra tehetjük a legnagyobb örömünkre.

Jó étvágyat!

Szerző:Rupáner-Gallé Margó

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET