Hozzávalók
A hentes tokány egyszerre könnyed és laktató fogás, mely a hétköznapokon és ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét. Az alábbiakban hozzávalókat sorolom fel: A készítéshez szükségünk lesz 1 kg csont nélküli tarjára, 20 dkg baconra vagy gépsonkára (lehet párizsi is), 15-20 dkg kockázott húsos szalonnára (nyers kolozsvári), 5-6 db csemege savanyú uborkára, 1 kávéskanál majoránnára, 1 kávéskanál őrölt paprikára, 1 kávéskanál ételízesítőre és 1 evőkanál zsírra.
Elkészítés
A hozzávalókat beszereztük, irány a konyha! Az elkészítés nem igényel különösebb szakértelmet. Először is a húst csíkokra vágjuk, majd a felvágottat és az uborkát is külön-külön aprítjuk. A kockázott szalonnát addig pirítjuk egy evőkanálnyi zsíron, amíg meg nem pirul, majd a húst is hozzáadjuk és fehéredésig pirítjuk.
Ezt követően rászórjuk a fűszereket, figyelve, hogy a paprika ne égjen meg. Bő folyadékkal felengedjük az egészet, és addig főzzük, míg a hús meg nem puhul. Ekkor adhatjuk hozzá a felvágottat és az uborkát is. Mindezt követően a tokány tálalásra kész.
Végül pedig kívánom, hogy jó étvágyat hozzon az otthon elkészített hentes tokány. Az ízorgia garantált, hisz tálcán kínáljuk a hagyományokat, modern köntösben.