HírekReceptek

Ízletes házi töpörtyű zsírszalonnából

Az elmúlt disznóvágás után a napot a töpörtyű készítéssel színesítettük, melynek eredményeként sok kiló friss töpörtyű és jelentős mennyiségű zsír keletkezett. Ez a recept szemlélteti a házi töpörtyű elkészítési folyamatát, ahogyan azt a disznóvágáskor szokás csinálni.

A töpörtyűk jó gyakorlata

A friss húsörleményekről lefejtett zsírszalonnát a hentes általában 10 centiméteres csíkokra vágja. A segítők így minden tányérjukra kerül egy-egy csík, majd hegyes kései a bőrt eltávolítják róla, és a szalonnát 2×2 cm-es kockákra aprítják.

Ahogy ez megvan, a zsírszalonnán kívül a felsőbb rétegekből is kockákra vágják a hájat, ezeket viszont nagyobb darabokban, mert ezek jobban összesülnek.

A fatüzelésű üstben szokás egy pohár vizet felönteni, ami alá teszik a feldarabolt zsírszalonnát. Egy hosszú és nagy fakanállal körön-körön kevergetik azt, hogy ne égjen oda. Rövid idő alatt szabadul fel a zsír annyira, hogy már nem igényel olyan hosszas kevergetést, és nem is szokott leégni.

A szalonna töpörtyűvé alakításának félidejében hozzáadják a előkészített hájat is. Onnantól néha megkevergetve kitartanak mellette, míg mi töpörtyűk vajbarna lesznek. Amint elérték ezt az állapotot, közösen leemeljük az üstöt, majd a töpörtyűket leszűrjük. Kicsit odanyomkodom a szűrőbe, majd tepsire, vagy ládába öntöm. A kiengedett zsírt egy zsírosbödönben gyűjtöm össze a szűrőn át, majd hagyom megszilárdulni másnap reggelig.

Egy 200 kg-os sertésből körülbelül 5-6 kg töpörtyű és nagyjából 35 liter zsír szokott kijönni.

Frissen sült töpörtyű

Egy tál töpörtyű

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.