Kezdjük a karácsonyi előkészületeket már most ezzel az elengedhetetlen bejgli recepttel!
Szükséges hozzávalók:
(6 rúdhoz)
Tészta:
4 dl tejföl
25 dkg sertészsír
4+1 tojás
6 ek cukor
2 kk só
10 dkg élesztő
120 dkg liszt
Máktöltelék (3 rúdhoz):
60 dkg darált mák
30 dkg cukor
2,5 dl víz
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
1 kk fahéj
Diótöltelék (3 rúdhoz):
60 dkg dió
30 dkg cukor
2,5 dl víz
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
Hogyan készítsd el?
A mákot és diót ledarálom (ha az üzletben még nem törték össze), hozzáadom a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot, valamint a fahéjat a máktöltelékhez és összekeverem.
Felforralom a vizet a cukorral és a mazsolával, majd amint a cukor elolvadt, hozzáöntöm a mákos és a diós keveréket külön-külön edénybe, jól elkeverem mindkét tölteléket, majd hagyom kihűlni.
A tésztához a tejfölt, a zsírt, a 4 tojást a cukorral és a sóval összekeverem, belemorzsolom az élesztőt, majd hozzáadom a lisztet és jól összegyúrom. Hat részre osztom a tésztát.
Mindegyik cipót kinyújtom és a három közül mákkal, a másik három pedig dióval töltöm meg.
A rövidebb oldalán a széleit ráhajtom, majd a hosszabbik oldalánál feltekerem, tepsibe helyezem, megkenem tojással, az oldalát és a tetejét megszurkálom villával és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt arany barnára sütöm.
Megvárom, míg a bejglik kihűlnek, majd felszeletelem őket.
Hasznos tipp:
A bejgliket, amelyeket nem fogyasztunk el azonnal, műanyag fóliába csomagolva, hűvös helyen érdemes tárolni, így hosszabb ideig maradnak frissek, mivel nem tartalmaznak tejet.
Végezetül:
Büszkélkedj a karácsonyi sütemény alkotásoddal és mutasd meg mindenkinek! Készíts képet az elkészült ételről!
A kelesztés nélküli bejgli kalória és tápérték tartalma:
Kalória: 381 kcal/100g
Fehérje: 9 g/100g
Szénhidrát: 40 g/100g
Zsír: 20 g/100g
Ezeket láttad már?
- A kínai szezámmagos csirke elkészítésének titkai – Kövessd ezeket a lépéseket és nem tudod elrontani
- Muszaka: Egy olyan fogás, amitől el fog fordulni a fejed! Gazdag, gyorsan elkészíthető, ízletes és egyszerű!
- Ilyen egyszerű a tökéletes főzelék elkészitése: Csomómentes rántás és habarás titka, amit nem mindenki ismer