Figyelem, zöldbab rajongók! Tele van a kertünk zöld arannyal, de nem szeretnék a tél beköszöntével nélkülözni? Ó, igen, van megoldás! Bemutatom Önöknek, hogyan konzerválhatom ezt a vitaminbomba zöldséget tartósítószer nélkül úgy, hogy frissessége és íze maradandó maradjon.
Alapjául szolgál:
Így készítjük a zöldbab konzerválását télire tartósítószer nélkül:
Fogjuk a zöldbabot, mindkét végét levágjuk, alaposan megmossuk, majd felkockázzuk.
Indítsa el a főzővíz forralását egy fazékban, ahol sóval és ecettel ízesítünk, hogy a lé kellemesen savanyítsa le.
Amint a víz elkezd forrni, adjuk hozzá a zöldbabot. Miután újra forrni kezdett, hagyjuk, hogy további három percig főzzön, mielőtt azt üveglébe öntenénk konzerválni.
Természetesen mindig hozzáadhatunk több zöldbabot a főzőlébe (amint újra forrni kezd), és folytassuk, amíg az összes zöldbab el nem készült. Legvégül öntse a forró levet az üvegekbe, és csavarja szorosan a fedőket.
Ezután dunsztoljuk őket nagy fazékban, fedve őket meleg vízzel, 25 percig. Ezt az eljárást követjük minden adaggal, és készen is van a télre való készletünk.
A zöldbab tápértékei:
A zöldbab rendkívül alacsony fehérje- és szénhidrát-tartalmú, és kalóriatartalma is alacsony, viszont sok rostot tartalmaz. Az A-, B1-, B2-, B6-, B9- (folsav), C- és K- vitaminok mellett a zöldbab gazdag foszforban, mangánban, magnéziumban, szilíciumban, kalciumban, nikkelben, rézben, kobaltban, nátriumban, klórban, káliumban, vasban és inozitolban (szíverősítő hatású), és nagy mennyiségű rostot tartalmaz.
A zöldbab kiváló tápanyagforrás a nyári hónapokban. A világ egyik legnagyobb területen termelt növényeinek családjához tartozik, és régóta nem csak azoknak van ajánlva, akiknek kevés a jövedelmük.
A zöldbab tápanyagtartalma
A zöldbab valóságos tápanyagbomba. Alacsony kalóriatartalmú, de rosttartalma hosszan tartó teltségérzetet biztosít. Egy csésze főtt zöldbab csupán 44 kalóriát tartalmaz, ezért ideális azok számára, akik szeretnék figyelemmel kísérni testsúlyukat.
A Zöldbab gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Kiemelkedő a C-vitamin, K-vitamin és mangántartalma, de jelentős mennyiségben tartalmaz még A-vitamint, B6-vitamint és kalciumot is. Az ilyen vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez, így a zöldbab rendszeres fogyasztása hozzájárul az általános jó közérzethez és a betegségek megelőzéséhez.
Eredeti recept szerzők: Angéla Zsuzsanna Gotriánné Arany és Gyöngyi Berke: A zöldbab legízletesebb így.
Ezeket láttad már?
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át