HasznosHírekOtthon

Konzerválja a zöldbabot télen – szállított kémia nélkül!

Figyelem, zöldbab rajongók! Tele van a kertünk zöld arannyal, de nem szeretnék a tél beköszöntével nélkülözni? Ó, igen, van megoldás! Bemutatom Önöknek, hogyan konzerválhatom ezt a vitaminbomba zöldséget tartósítószer nélkül úgy, hogy frissessége és íze maradandó maradjon.

Alapjául szolgál:

Így készítjük a zöldbab konzerválását télire tartósítószer nélkül:

Fogjuk a zöldbabot, mindkét végét levágjuk, alaposan megmossuk, majd felkockázzuk.

Indítsa el a főzővíz forralását egy fazékban, ahol sóval és ecettel ízesítünk, hogy a lé kellemesen savanyítsa le.

Amint a víz elkezd forrni, adjuk hozzá a zöldbabot. Miután újra forrni kezdett, hagyjuk, hogy további három percig főzzön, mielőtt azt üveglébe öntenénk konzerválni.

Természetesen mindig hozzáadhatunk több zöldbabot a főzőlébe (amint újra forrni kezd), és folytassuk, amíg az összes zöldbab el nem készült. Legvégül öntse a forró levet az üvegekbe, és csavarja szorosan a fedőket.

Ezután dunsztoljuk őket nagy fazékban, fedve őket meleg vízzel, 25 percig. Ezt az eljárást követjük minden adaggal, és készen is van a télre való készletünk.

A zöldbab tápértékei:

A zöldbab rendkívül alacsony fehérje- és szénhidrát-tartalmú, és kalóriatartalma is alacsony, viszont sok rostot tartalmaz. Az A-, B1-, B2-, B6-, B9- (folsav), C- és K- vitaminok mellett a zöldbab gazdag foszforban, mangánban, magnéziumban, szilíciumban, kalciumban, nikkelben, rézben, kobaltban, nátriumban, klórban, káliumban, vasban és inozitolban (szíverősítő hatású), és nagy mennyiségű rostot tartalmaz.

A zöldbab kiváló tápanyagforrás a nyári hónapokban. A világ egyik legnagyobb területen termelt növényeinek családjához tartozik, és régóta nem csak azoknak van ajánlva, akiknek kevés a jövedelmük.

A zöldbab tápanyagtartalma

A zöldbab valóságos tápanyagbomba. Alacsony kalóriatartalmú, de rosttartalma hosszan tartó teltségérzetet biztosít. Egy csésze főtt zöldbab csupán 44 kalóriát tartalmaz, ezért ideális azok számára, akik szeretnék figyelemmel kísérni testsúlyukat.

A Zöldbab gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Kiemelkedő a C-vitamin, K-vitamin és mangántartalma, de jelentős mennyiségben tartalmaz még A-vitamint, B6-vitamint és kalciumot is. Az ilyen vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez, így a zöldbab rendszeres fogyasztása hozzájárul az általános jó közérzethez és a betegségek megelőzéséhez.

Eredeti recept szerzők: Angéla Zsuzsanna Gotriánné Arany és Gyöngyi Berke: A zöldbab legízletesebb így.

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET