A jelenlegi hetet anyósom otthonában, a Palócok otthonában töltöm. Az ő falujukban, melynek lakói mindmáig őrzik és ápolják a népi hagyományokat, megtapasztalhatom a palóc ételek főzését, mellé pedig autentikus palóc ételeket kóstolhatok. Egyik napra a krumpliderc készült, melyet ízlés szerint akár magában is fogyaszthtunk, de a húsételek mellett köretként is tökéletes választás.
2: Szükséges hozzávalók
1 fej vöröshagyma
tetszőleges mennyiségű burgonya
pirospaprika
őrölt feketebors
só
3: Elkészítési mód
Első lépésként a burgonyát megpucolom, majd karikákra vágva bográcsban megfőzöm. Amint kellőképpen megpuhult, egy burgonyatörő segítségével pépesítem.
Az elkészítés közepén 1 fej vöröshagymát apró kockákra vágok, majd egy kevés zsiradékon aranysárgára pirítom. Ezt követően az előzőleg összetört burgonyát rászórom, majd burgonyatörővel ismét átdolgozom a hagymás burgonyát. Pár perc múlva már kész is a palócok hagyományos ételének, a krumplidercnek a finomabbik változata!