Az a sötét folt a karfiolon – veszély vagy csak tévhit?
Valószínűleg találkoztál már a hűtőben felejtett karfiollal, amelyen fekete foltok jelentek meg. Sokan gondolhatják, hogy a zöldség megromlott, vagy penészes. Azonban a szakértők szerint a helyzet nem olyan rossz, mint amilyennek első látásra tűnik.
A boltban is találkozhattál már olyan karfiollal, amelynek külső részén fekete foltok jelentkeztek. Ilyen esetekben gyakran felmerül a kérdés: tényleg el kellene dobni a foltos karfiolt, vagy még biztonságosan elfogyasztható?
Egyesek megpróbálják lemosni a foltokat, mások egyszerűen kivágják őket. De vajon melyik megoldás a helyes?
Mi is az igazság a karfiolon levő foltokról?
A karfiolon megjelenő foltok általában azokon a területeken jelentkeznek, ahol a zöldség kezd öregedni és oxidálódni. Ez a folyamat teljesen természetes, és a levegőnek, valamint a fénynak való kitettség hatására következik be. Az oxidációs folyamat hasonló ahhoz, ahogyan az alma megbarnul a felvágás után – a levegővel és a fénnyel érintkezés következtében.
Mikor kerüljük el a karfiol fogyasztását?
Az előzőekből azonban nem következik, hogy bármilyen állapotban lévő karfiolt biztonságosan elfogyaszthatunk. Ha a foltok kicsik, és a karfiol friss illatú és tapintású (ropogós, nem nyálkás), akkor jellemzően még elfogyaszthatóak. A fekete részeket azonban érdemes eltávolítani felhasználás előtt. Ha a foltok nagyok, és a zöldség kellemetlen szagú, vagy a tapintása is nyálkás, akkor ezek a jelek arra utalnak, hogy a karfiol megromlott és jobb, ha kidobjuk.
Hogyan őrizd meg a karfiol frisseségét?
Ha szeretnénk a karfiol frissességét minél tovább megőrizni, fontos, hogy a zöldséget hűtőszekrényben, légmentesen záródó dobozban tároljuk. Ne mossuk meg, mielőtt betennénk a hűtőbe, mert a nedvesség fokozhatja az oxidációt és gyorsíthatja a romlást. A tisztítását hagyjuk a felhasználás pillanatára.
Ezeket láttad már?
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!