A porcsin (Verdolaga) egykor egy szóhasználattal élve „kellemetlen” növénynek tartották a kertekben, manapság azonban a szakemberek egyre inkább értékes kincsként kezelik. Az éttermek és a termelői piacok forgalmazói újra felfedezték ezt a növényt, elsősorban a rendkívüli egészségügyi tulajdonságai miatt.
Ez a dús és robosztus növény gyakran tör elő a járda repedéseiből és másik lelőhelyéről, a kertekből. A Washingtonban található Genetikai, Táplálkozási és Egészségügyi Központ elnöke, Dr. Artemis Simopoulos „csodanövénynek” titulálta. Különlegessége, hogy a zöld növények közül a legmagasabb az omega-3 zsírsav tartalma, amit Dr. Simopoulos az NIH-nál végzett kutatásai során fedezett fel.
A porcsin könnycsepp alakú levelei rendkívül ízletesek, gazdagok antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Pikáns és citromos ízük, valamint borsos mellékízük van, ahogy azt Sergio Vitale séf megfogalmazta.
A porcsin használata az amerikaiak körében, köztük a híres Martha Washington között is, az 1900-as évek elején visszaszorult, annak ellenére, hogy frissen és pácolva is nagyon ízletes. Azonban az utóbbi időben a gazdák, az állattartók és a kreatív szakácsok újra felfedezték ezt a „gyomnövényt”.
A vadon élő porcsint fogyasztása előtt alaposan meg kell mosni a növényt, mert előfordulhat, hogy növényvédőszer-maradványok maradtak rajta. Enyhe, kissé sós íze kiválóan illik salátákhoz és más ételekhez.
Egy egyszerű, de izgalmas recept a kipróbálásra:
– 2 csésze friss porcsinlevél és szár, leöblítve és nagyobb darabokra vágva
– 45 g bazsalikomlevél, leöblítve
– 1 gerezd fokhagyma
– 45 g pirított mandula
– Fél citrom leve
– 50 ml olívaolaj
– Só és bors ízlés szerint
Elkészítése:
Tegyük a porcsinleveleket, a bazsalikomot, a fokhagymát, a mandulát és a citromlevet egy konyhai robotgépbe. Dolgozzuk össze a hozzávalókat, majd lassan csorgassuk bele az olívaolajat a keverékhez. Adjuk hozzá a sót és a borsot, majd élvezzük a kiváló pestót pirított szendvicseken, sült zöldségeken, húsokon, vagy tésztaféléken.
Porcsin felhasználása a gyógyászatban
Omega-3 zsírsavak: A porcsin kiváló forrása ezeknek az egészségre fontos zsírsavaknak.
Antioxidánsok: Antioxidánsokban, mint például a glutationban is gazdag, védi a sejteket és segít lassítani az öregedési folyamatot.
Ásványi anyagok: A porcsinban jelentős mennyiségű különböző ásványi anyagok találhatók.
C-vitamin: Az immunrendszer erősítésében nagy szerepet játszó vitamin nagy mennyiségben megtalálható a porcsinban.
Béta-karotin: A béta-karotin, amely az A-vitamin előfutára, nagy mennyiségben van jelen a porcsinban.
Melatonin: A növények többsége nem tartalmaz melatonint, a porcsin viszont igen, ezért fontos alvástermelő forrás.
Koleszterincsökkentés: A porcsinban található betalain hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet.
Triptofán: Ebben a növényben megtalálható a triptofán is, ami fontos aminosav a hangulatszabályozásban.
Ezeket láttad már?
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt