A befőzési időszak hamarosan kezdetét veszi, hiszen az eper és a meggy már szépen pirosodik. Milyen módszerrel teszed el az első nyári gyümölcsöket?
Mindegyikünknek megvannak a saját bevált technikái, most pedig bemutatok egy módszert, amely lehetővé teszi a gőzölés elhanyagolását. Egyszerű, és a forró nyári napokon nem kell a konyha hőmérsékletét feleslegesen növelned.
Szüksége lesz a következőkre:
4 kg gyümölcs (alaposan megmosva és megtisztítva)
1 kg cukor
1 késhegynyi szalicil
1 liter víz
Elkészítés:
Beszerezz egy nagy, hibátlan zománcú fazekat és néhány steril befőttesüveget. Az üvegeket mosogatószerrel alaposan mossuk ki, majd borítsuk egy tiszta konyharuhára, hogy a víz lecsepegjen – nem szükséges kitörölni.
A vízbe adjuk hozzá a cukrot, keverjük, amíg fel nem oldódik, majd forraljuk fel. Apránként adjuk hozzá a gyümölcsöket.
Amikor az összes gyümölcs felforr, szűrőkanál segítségével tegyük az üvegekbe, majd a végén öntsük fel a forró lével.
A megtöltött üvegek tetejére helyezzünk el egy kevés szalicilt, majd zárjuk le légmentesen. Ha celofánnal zárjuk le, akkor két réteget használjunk, és a két réteg közé tegyünk egy kevés szalicilt.