Ebben az évben valahogyan kiemelkedően jól termelt a meggy nálunk. Elkészítettünk már meggybefőttet, dzsemet, szörpöt, és még mindig úgy tűnik, mintha a fa ágai pirosak lennének a meggyektől messzi távolságból nézve.
Mivel még mindig bőven van meggy, gondoltam, keresek néhány olyan receptet, amelyekkel tartósíthatom ezt a csodás gyümölcsöt. Így találtam rá erre a fantasztikus marmaládé receptre. Imádtam a folyamatot!
Hozzávalók:
2 evőkanál agar-agar
1 csésze cukor
500 gramm aprított meggy
víz
Elkészítése:
1.Az agar-agart csomómentes állagúvá kell keverni némi vízzel. Tedd félre egy kis időre, hogy be tudjon szívni elegendő folyadékot és megduzzadni.
2.A meggypép előkészítésénél az áfonyákat érdemes megmagoznunk, majd leturmixolni. Adj hozzá cukrot, és kezd el párolni alacsony hőfokon.
3.Ekkor lép scene-re az agar-agar, amelyet hozzá kell adni a többi hozzávalóhoz, majd addig kell folyamatosan keverni a masszát, amíg felveszi a jellegzetes ‘marmaládés’ besűrűsödött állagot.
4.Ha elkészült, öntsd formákba a marmaládét, és hagyd, hogy teljesen megkössön. Miután ez megtörtént, vedd ki a formából, és ha úgy tetszik, megszórhatod porcukorral, vagy cukorral.
Megjegyzés: amennyiben nem szeretnél, vagy nem tudsz agar-agart használni, helyettesítheted zselatinnal, vagy pektinnel is.