Előfordulhat, hogy öntudatlanul felvágja a zöldségeket főzés közben, anélkül, hogy nagyobb figyelmet szentelnél arra, hogy a csíkok vagy kockák nagyjából azonos méretűek legyenek? Ha így cselekszel, ahogyan a többség szokott, lehet, hogy változtatnod kell ezen! A zöldségek felvágásának módja ugyanis befolyásolja az étel ízét is!
A zöldségekben található vegyületek bonyolult keverék alkotnak. Attól függően, hogy hogyan vágja fel őket, a főzési eljárás másképp hat rájuk, módosítva a textúrájukat és az aroma profiljukat. Ezek együttesen természetesen megváltoztatják az elkészült étel belső élményét is. A főzés során a zöldségekből szabadulnak fel enzimek, amelyek számtalan kémiai reakciót ösztönöznek létre, ezáltal alakul ki végleges aromájuk, ízük.
1. Megjelenik a méret fontossága!
Minnél apróbbra vágod a zöldségeket, annál erőteljesebben fognak reagálni a főzésre vagy sütésre. Ha vízben főzzük, vajban vagy olajban sütjük, teljesen különböző eredményt kapunk például egy finom darabkákra vágott és egy nagyobb darabokra vágott hagymával.
2. A forma sem mindegy!
Ha egy recept azt javasolja, hogy vágja hosszú, vékony csíkokra a sárgarépát, kövesse szorosan az utasítást, és ne apró kockákra vágja a zöldséget! A felület nagyságának is fontos szerepe van az elkészült étel ízében. A hosszanti vágás lehetővé teszi, hogy a zöldség nagyobb felületen süljön vagy főjön meg, és ez befolyásolja az ízét is.
3. Figyeljünk az időzítésre!
Az apróra vágott zöldség gyorsabban fog megsülni vagy megfőni. Ez nem csak a textúra, de az íz szempontjából is fontos tényező, mivel a zöldség a feldolgozási folyamat során hamarabb veszítheti el ízét.
Hozzászólások
Hozzászóláshoz add meg a véleményed!
A hozzászólás elküldéséhez kérlek, add meg a neved ide!
Próbáld újra! Hibás e-mail címet adtál meg! Add meg itt az e-mail címedet!
Jegyezd be a nevem, és az e-mail címemet a következő hozzászólásom elküldéséhez.
Δ