EgészségHírek

Mindenkit elbűvölhetne, mégis ritkán kerül az asztalra: a lencse

2. Az ismert és mégsem annyira kedvelt alapanyag: a lencse

A lencse számos konyhában mindennapos étrendi eleme, különösképpen nálunk, ahol legfőképp szilveszter táján az asztalra kerül. Azonban ez az igazi tápérték kincsesbánya bármikor reszeltethető finom levesekbe és ízletes köretekké válik.

Amellett, hogy Magyarországon a barna lencse a legelterjedterbb, megjelenik a palettán a sárga, a fekete, a zöld és a vörös lencse is. Vörös változatuk az utóbbi időszakban meglepő népszerűségnek örvend, mivel az egyszerű elkészítési módja könnyen a szakácsok kedvencei közé sorolja. Héj nélkül érkezik, így főzés előtt nem szükséges beáztatni.

3. Milyen előnyökkel jár a vörös lencse?

A táplálkozástudományban bizonyára kiemelt pozícióban van a vörös lencse, mely rostban gazdag, valamint erősíti a bélmotilitást és elősegíti a székrekedés kezelését és megelőzését. Továbbá eleget tesz az egészséges étkezési szokásoknak is, mivel jó telítő hatású és segít szabályozni a vércukorszintet.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy vasban gazdag, amit akár C-vitaminban is gazdag ételekkel való fogyasztás eredményeképpen gyorsan és hatékonyan hasznosíthatunk. Mivel a vas részt vesz a véroxigén szállításában, egészséges vashiányunk esetén fájdalmak, gyengeség és fáradtság jelentkezhet.

Emellett a vörös lencse folsavban is gazdag, ami a terhesség alatt különösen fontos vitamin. A folsav szerepet játszik a fehérje- és nukleinsav-anyagcserében, valamint a megfelelő vérképződésben, valamint segíti a magzat idegrendszerének fejlődését.

A vörös lencse emésztése is egyszerűbb, mint a többi lencséé, ugyanis nincs külső héja. Ezért nem okoz jellegzetes tüneteket, így még jobban jól illik a bármikor könnyen elkészíthető ételkénti koncepcióhoz.

4. Hogyan készítsünk vörös lencsét?

Ezeket az alapanyagokat gyűjtsük össze:

1 csésze vörös lencse

2,5 csésze víz

Bors

Először is, Öblítsük le alaposan a lencsét hideg folyóvízben egy szűrőben, majd tegyük a lencsét egy serpenyőbe, és adjuk hozzá a vizet. Kezdjük el főzni, és ha felforrt, akkor vedd takarékra a tűzhelyet. Főzzük 25 percig, időnként megkavargatva, nehogy összeragadjanak a szemek. Ízlés szerint sózzuk, és borsozzuk. Akkor lesz kész, ha már sűrű, pürészerű állagot vesz fel.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.