Mindannyian tudjuk, milyen kellemetlen, amikor molyok szállják meg a konyhánkat. A rizs, liszt, cukor és tészta, amik megszoktuk, hogy biztonságban vannak a konyhaszekrény polcain, hirtelen veszélyben találják magukat, amikor egy moly lepke megjelenik a szekrényben. Habár a molyok nem jelentenek veszélyt az emberekre, hajlamosak befészkelni magukat az élelmiszerekbe, és megszabadulni tőlük nem könnyű feladat. Összeszedtünk 5 tippet, amivel a konyhát molymentes övezetté teheted.
A probléma ott kezdődik, hogy egyetlen moly lepke akár 300 petét is képes lerakni a különböző élelmiszerekbe. Ezek a peték olyan aprósak, hogy szabad szemmel aligha veszed észre őket. A petékből kifejlődő hernyók szintén láthatatlanok, de rengeteget esznek, hogy gyorsan fejlődjenek. Néhány hét alatt elkészül a felnőtt moly lepke generáció.
Ha a konyhádban uralkodik ez a helyzet, segíthetnek a következő tippek:
1. Találd meg a fészket!
Kezdd a probléma gyökerénél, és kezeld a fészket. Ez lehet egy nyitott zacskó lisztben, egy doboz rizsben vagy akár kutyaeledelben is. Ha megtaláltad a fészket, azonnal dobd ki, de ne a konyhai szemeteskukában, hanem a kültéri kukában, hogy elkerüld az újrafertőzést.
2. Takarítsd fel a morzsákat!
Tisztítsd meg a konyhát alaposan, a padlótól a plafonig! Elengedhetetlen, hogy ne maradjanak el élelmiszer maradékok vagy morzsák olyan helyek, ahová a molyok könnyen hozzáférhetnek.
3. Tárold az élelmiszereket szorosan záródó edényben!
Az élelmiszereket, mint például a lisztet, rizst, gabonapelyhet és zsemlemorzsát, zárt edényben tárold. Ez lehet műanyag doboz vagy befőttes üveg is.
4. Fogd el a molyt, ha megpillantod!
Ha már mindent megtettél, az elkövetkező hetekben még találkozhatsz 1-2 molylepkével. Fontos, hogy elkapd őket, mielőtt további petéket raknak le.
5. Ne add fel!
Ha mégis újra megjelennek a molyok, térj vissza az első lépéshez! A fészek mindig valahol rejtőzik!
HOZZÁSZÓLÁSOK
A szerző: Kuffer Kriszti
1 hozzászólás
Molnár Sándorné: „Én nyitott Babérleveles zacskót tettem a konyhaszekrénybe és nincs molylepke a konyhaszekrényemben semmiben.”
HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ Mégsem szólok hozzá
Név és e-mail cím megjegyzése a következő hozzászóláshoz
Ezeket láttad már?
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át