Azokna nőknél, akik mellrák diagnosztizálása után teljes zsírtartalmú terméket fogyasztottak, magasabb volt a halálozási arány, mint azoknál, akik alacsony zsírtartalmú tejtermékekre váltottak – állítja egy Kaiser Permanente kutató által végzett tanulmány.
Mellrákos sejtek növekedési faktora az ösztrogén hormon, amelyet a zsírsejtek termelnek és raktároznak. Egyes szakemberek azt állítják, hogy az amerikai és nyugat-európai tejtermékek megnövekedett mennyiségű ösztrogént és progeszteront tartalmaznak, hisz a tejet gyakran vemhes tehenektől nyerik.
Így nem meglepő, hogy egy alacsony zsírtartalmú tejtermék kevesebb ösztrogént és progeszteront tartalmaz, hiszen belőle a legtöbb zsírt eltávolították. Ami azt jelenti, hogy a mellrákkal diagnosztizált nőknek javasolt az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása, különösen azoknak, akiknél hormon receptor pozitív emlőrákot diagnosztizáltak.
A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a magas zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása növeli-e a mellrák kiújulását, valamint a halálozások arányát.
A következő teljes zsírtartalmú tejtermékek vizsga alatt állnak:
Magas zsírtartalmú tej, sűrített tej, puding, jégkrém, tejsodó, sajt, joghurt, vaj.
12-éves megfigyelés áll a tanulmány mögött
Azt találták, hogy a nők, akik naponta legalább egyszer ettek teljes zsírtartalmú tejterméket, 64%-kal magasabb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás riskje, és 49%-kal nőtt a mellrák miatti halálozás kockázata azokhoz képest, akik ritkábban fogyasztottak teljes zsírtartalmú terméket vagy alacsony zsírtartalmú tejterméket ettek.
Bár a tanulmány összefüggést talált a teljes zsírtartalmú tejtermékek és a halálos kimenetelű mellrák között, ez nem bizonyítja közvetlen összefüggést. További kutatásokra van szükség, hogy megállapíthassák a potenciális összefüggést a magas zsírtartalmú tejtermékek és a mellrák között.
Minden betegnek, akit korai stádiumban mellrákkal diagnosztizáltak, mindent meg kell tennie a kiújulás elkerülése érdekében és a túlélési esélyek növelése érdekében, például:
- Egészséges étrend betartásával, hozzáadott cukrokat és feldolgozott élelmiszereket elkerülve
- Alkohol elkerülésével
- Súlyának egészségesebb tartományban való megőrzésével
- Rendszeres testmozgással
- Dohányzás abbahagyásával
- Bármilynen gyógyszer elkerülésével, amit korábban szedett, hogy csökkentse a mellrák kiújulási esélyét