A porcsin, a kertek gyakori „ellenségének” új értéket kölcsönöztek – e rendkívüli növény most már nemcsak a termelői piacokon és az éttermekben válik népszerűvé, de egészségügyi előnyei is értékesek. A disznófű néven is ismert porcsin egy olyan gyomnövény, amit örömmel kell fogadnunk a kertünkben.
Ez a robusztus növény az úttestek repedéseiből tör elő, behatol a kertekbe és Dr. Artemis Simopoulos, a Genetikai, Táplálkozási és Egészségügyi Központ elnöke „csodanövénynek” nevezte. A National Institutes of Health-nél töltött ideje alatt Dr. Simopoulos felfedezte, hogy a porcsin tartalmazza a legmagasabb omega-3 zsírsav tartalmat az összes zöld növény között.
A porcsin könnyfacsaró alakú, zamatos levelei antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. De ez nem minden – ezek a levelek pikáns, frissítő citromos ízvilágot adnak egy kis borsos beütéssel, amit Sergio Vitale, a chicagói Aldo’s Ristorante Italiano séf-tulajdonosa jellemez.
Annak ellenére, hogy az amerikaiak, köztük Martha Washington, frissen és párolva is élvezték a porcsint, a növény használata az 1900-as évek elején visszaszorult. Szerencsére az utóbbi időben a gazdálkodók, a termelők és az innovatív szakácsok újra felfedezték és megszerették ezt a sokoldalú, értékes gyomnövényt.
A vadon élő porcsin elkészítésekor fontos a növény alapos mosása, hogy eltávolítsuk róla a lehetséges növényvédőszer-maradványokat. Enyhén sós íze miatt a porcsin kiválóan alkalmas salátákhoz és különböző más ételekhez.
Sőt, itt van egy egyszerű recept, amit ki lehet próbálni:
2 csésze fiatal porcsinlevél és szár, leöblítve és durvára vágva 45 g bazsalikomlevél, leöblítve 1 gerezd fokhagyma 45 g pirított mandula Leve fél citromból 50 ml olívaolaj Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Keverje össze a porcsint, a bazsalikomot, a fokhagymát, a mandulát és a citromlevet egy konyhai robotgépben. Keverje addig, amíg a keverék jól össze nem áll. Amíg a keveréket pörgeti, lassan adagolja hozzá az olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Élvezze ezt az ízletes pestót pirított szendvicseken, sült zöldségeken, húson vagy tésztával keverten.
2. A porcsin gyógyászati felhasználása
Omega-3 zsírsavak: A porcsin kiváló forrása az ezeknek az esszenciális zsírsavaknak, amelyek fontosak az agy és a szív egészségéhez, különösen a vegánok számára.
Antioxidánsok: A glutationban gazdag porcsin segít védeni a sejtek integritását, küzd a károsodások ellen, és lassítja az öregedési folyamatot.
Ásványi anyagok: Jelentős mennyiségű kalcium-, magnézium-, kálium-, vas-, foszfor-, mangán-, réz-, folát- és szelén tartalommal a porcsin pótolja az amerikai étrend általában elmaradó ásványi anyagbevitelt, és elősegíti az általános jó egészség fenntartását.
C-vitamin: Jelentős mennyiségben tartalmaz ezt az immunerősítő vitamint, ami hozzájárul az erős és ellenálló immunrendszerhez.
Béta-karotin: A porcsin gazdag béta-karotinban, ami az A-vitamin előfutáraként működik, megszüntetve a gyakori hiányosságokat.
Melatonin: Szemben a legtöbb növénnyel, a porcsin melatonint tartalmaz, ami egy alapvető hormon az alvás szabályozásában, így értékes természetes forrás.
Koleszterincsökkentés: A porcsinban található antioxidáns, a betalain segít megelőzni a koleszterin károsodását az erekben, és pozitívan befolyásolja az LDL-koleszterin szintjét.
Triptofán: A porcsin triptofánt tartalmaz, ami egy kulcsfontosságú aminosav, ami segít a hangulat szabályozásában és a depresszió elleni küzdelemben.
Ezeket láttad már?
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt