A tökéletes nyári élmény, a főtt kukorica. Strandon az igazi, bár ott legdrágább. A piacon olcsóbb, ezért érdemes otthon elkészíteni.
Az ideális kukorica kiválasztása
A tökéletes főtt kukorica sikere már a jó minőségű kukorica beszerzésénél eldől. Arra viszont a kérdés, hogy honnan tudjuk, melyik a jó? Az alapfeltétel: vásároljunk friss csemegekukoricát. A takarmánykukorica, hiába néz ki hasonlóan, nem alkalmas erre a célra.
Kerüljünk elmellől minden olyan kukoricát, amelynek külső levelei fonnyadtak, szárazak vagy megsárgultak. A zöld levél már jó jel. Ha a zöld húzódik, érdemes megnézni, milyen a kukoricaszemek. Nagy vonalakban, ha a szemek “horpadtak”, akkor a kukorica már öreg, tehát keressünk tovább. Nem jó, ha a szemek túl aprók vagy ritkán helyezkednek el, de az sem előnyös, ha túlságosan sűrű a sorok közti elhelyezkedés. Ha megkarcoljuk egy szemet, és fehér, tejszerű anyag csordul ki belőle, akkor jó úton járunk, ez azt jelenti, hogy friss a kukorica. Ha viszont a csöve rózsaszínes/pirosas, akkor helyezzük vissza, mert az takarmánykukorica. Az ideális esetben a cső fehér vagy sárga.
Főzési trükkök
Mélyhűtött kukoricát főzhetünk úgy, hogy a csövet fagyott állapotban helyezzük a forró vízbe. Ha a megvásárolt vagy a kertben szedett csöveket nem tudjuk azonnal felhasználni, érdemes lefagyasztani.
A kukorica ízét fokozhatjuk úgy is, hogy a csőről leszedett csuhélevelekkel kibéleljük a fazekat, és a csöveket is betakarjuk velük. Szintén finom ízt ad a kukoricának, ha a főzővízbe egy kis zsírt vagy vajat és egy csipet cukrot teszünk.
A kukoricaszemek megtartják eredeti sárga színüket, ha leszűrés előtt a főzővízhez néhány csepp citromlevet is adunk.
A csuhélevelektől megtisztított kukoricát forró vízbe tegyük és lassú tűzön főzzük. A vizet ne sózzuk, mert a só megkeményíti a szemeket. A kész kukoricát viszont összehintjük sóval, és úgy fogyasztjuk.
Csak teljesen friss törésű, zsenge kukoricát érdemes főzni. A fonnyadt levélzetű, sötétsárga kukorica soha nem fő puhára. A kukorica akkor friss, ha a kukoricaszemét benyomva tejszerű folyadék buggyan ki belőle.
Főzve köretként vagy kiegészítőként használhatjuk fel, savanyúságokhoz, salátákhoz adhatjuk, de mélyhűtve is tartósíthatjuk.