Hasznos

Nem ajánlott közös tárolás: ezek a gyümölcsök és zöldségek nem kedvelik egymás társaságát

Előfordult már veled, hogy a frissen vásárolt zöldségek vagy gyümölcsök gyorsabban elromlottak, mint vártad volna? Ennek okozója valószínűleg az volt, hogy rossz helyen tároltad őket vagy rosszul választottad meg számukra a „társat”. Ugyanis vannak zöldségek és gyümölcsök, melyek nem bírják egymás közelségét.

Feltehetően nem mindenki tudja, de a zöldségek és gyümölcsök rendszerint termelnek egy láthatatlan és szagtalan gázt, az etilént. Ez a gáz gyorsítja a növények érését. A túl sok etilén miatt veszít a zöldségek zöld színéből a klorofill, így barnulnak be a zöld levelek. Minél érettebb a zöldség vagy a gyümölcs, annál több etilént termel. Ha észreveszünk egy romlásnak indult darabot, gyorsan szedjük ki a többi közül, mert csak felgyorsítja a többi megromlását is. Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, melyeket a legjobb egyedül tárolni, de akadnak olyanok is, melyek jól jönnek ki egymással, illetve olyanok is, melyeket nem ajánlott együtt tárolni. Most tehát néhány tippet adunk a zöldségek és gyümölcsök okos tárolásához!

1. Egyedül tárolandók

Ezek a zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben termelnek etilént. Jót tehetünk nekik, ha magukban tároljuk őket. Ide tartoznak például az alábbi fajták:

alma, szilva, barack, körte, nektarin, dinnye, érett banán

avokádó, káposzta, paradicsom, hagyma, padlizsán, fejes saláta, gomba

A magukból sok etilént kibocsátó fajtáknál lelassíthatjuk az érési folyamatot, ha lefagyasztjuk őket. Csak zárjuk őket műanyag tasakba és tegyük a fagyasztóba, hogy ízüket, aromájukat megőrizzék.

2. Együtt tárolhatók

Ezeket a zöldségek és gyümölcsöket tárolhatjuk együtt. De érdemes figyelembe venni, hogy sok etilént termelő fajtákkal ne tegyük őket közös helyre, hiszen nagyon érzékenyek az érést gyorsító gázra. Ha szeretnéd megjegyezni, hogy melyek a sok káros gázt kibocsátó fajták, akkor csak arra kell emlékezned, hogy általában a gyümölcsök bocsátanak ki több etilént, míg a zöldségek érzékenyebbek erre a gázra.

Együtt tárolhatók például:

spárga, brokkoli, kelbimbó, sárgarépa, zöldbab, burgonya, cukkini

dinnye, szőlő, bogyós gyümölcsök

VÉLEMÉNYEK

NYOMJ RÁ A VÉLEMÉNYEZÉSRE, ROMJUK AZ OKOSSÁGOT!

Kérünk, oszd meg velünk a gondolataidat!

Írd be a neved!

Helytelen e-mail címet adtál meg! Adja meg az e-mail címét!

A böngészőmben szeretném megjegyeztetni a nevemet és az e-mail címemet a következő hozzászólásom során.

Δ

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET