Lépj be az új korszakba a levesfőzés világában és válassz néhány kisebb műanyag edényt, amelyek mélyen beférnek a fagyasztódban. Egy előre főzött finom leves vagy a megmaradt maradékok kiválóan alkalmasak egy hideg téli napon történő felmelegítésre.
1. Hűtsd ki teljesen a levest mielőtt a fagyasztóba helyezed
Az egyik legfontosabb tényező, amire figyelned kell, az hogy teljesen lehűlt-e a leves mielőtt bekerül a fagyasztóba. Még a legenyhébb hőmérséklet is emelheti a fagyasztó hőmérsékletét és a leolvasztás veszélyét, nem beszélve a hirtelen hőmérséklet változás rontó hatásáról az étel eltarthatóságára.
2. Se túl sokat, se túl keveset
Mindenki szeretné a leves minden cseppjét lefagyasztani, de fontos, hogy az edényedet ne töltsd túl! A fagyás során a folyadék térfogata megnő, és a hely hiánya miatt megtörténhet, hogy az edény falának törését okozza. Ugyanakkor, ha túl kevés levest fagyasztasz le, fennáll a fagyás veszélye, amitől az étel ehetetlenné válhat. A leves és az edény teteje között hagyj kb. 1-1.5 cm-es távolságot!
3. Tészta nélkül
Ne felejtsd el, hogy soha sem szabad tésztával együtt fagyasztani a levest. Ennek oka az, hogy a felmelegítéskor a tészta szerkezete megváltozik és pépessé, kellemetlen állagúvá válik. Tésztás leveseket mindig tészta nélkül fagyaszd le, majd felmelegítéskor főzd bele frissen a tésztát.
4. Tej és tejszín nélkül
A tej- vagy tejszínes leveseket sem szabad lefagyasztani. Az ízüket rontja és az állaga romlik, a tej vagy tejszín zsíros és híg része különválik, így könnyen előfordulhat, hogy a leves felengedése után gyakorlatilag ehetetlenné válik. Ha tejszínes levest szeretnél, fagyaszd le az alaplevet, a tej és a tejszín hozzáadását pedig végezd el a felengedés után.
5. Ne főzd túl a zöldséget a levesben, amit le akarsz fagyasztani
Gyakori hiba, hogy a levesben túlfőzünk minden zöldséget. Mivel a fagyasztás után a levest újra felmelegítjük, a benne lévő zöldségek újra főni fognak, ami a túlfőtt zöldségeknél könnyen széteső, pépes állagot eredményez, ami nem igazán étvágygerjesztő. A leves készítésekor tehát érdemes nyersebbre hagyni a zöldségeket, hogy fagyasztás utáni felmelegítéskor éppen tökéletes állagot érjenek el.
HOZZÁSZÓLÁSOK
Kuffer Kriszti
Szólj hozzá a cikkhez
Örömmel várjuk véleményedet a cikkhez!
Tedd rá az aláírásod a kommentre!
Írd be az e-mail címedet!
Mentse el a böngészőm a nevemet és az e-mail címemet a következő alkalomra, amikor újra hozzászólnék!
Ezeket láttad már?
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át