Recept Nagymama Módra: Hagyományos Hortobágyi Palacsinta
A nagymama módra készült ételek mindig különleges helyet foglalnak el a szívünkben. Ezek az ételek tele vannak szeretettel, emlékekkel és a hagyományok megőrzésével. A Hortobágyi palacsinta egy igazi magyar klasszikus, amelyet sokan szeretnek. E recept segítségével megidézheted a nagymamád konyhájának ízeit, és egy felejthetetlen étkezést varázsolhatsz az asztalra.
Hozzávalók a palacsintához:
- 250 g liszt
- 500 ml tej
- 3 tojás
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor (opcionális)
- 1 evőkanál olaj (a tésztához)
Hozzávalók a töltelékhez:
- 500 g darált hús (sertés vagy marha)
- 1 közepes hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 paprika (piros vagy zöld)
- 1 sárgarépa
- 1 teáskanál pirospaprika
- Só, bors ízlés szerint
- 200 ml tejföl (a tálaláshoz)
- Reszelt sajt (opcionális, a tálaláshoz)
Elkészítési idő: 60 perc
Adagok száma: 4-6
Elkészítési lépések:
Tészta elkészítése:
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a tojásokat, a tejet, a sót és opcionálisan a cukrot. Habverővel keverjük, amíg sima, homogén tésztát nem kapunk. A tésztának folyékony, de sűrűnek kell lennie, mint a palacsintatészta.
- Hagyjuk pihenni a tésztát körülbelül 15-20 percig.
Töltelék elkészítése:
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A paprikát is felkockázzuk, a sárgarépát pedig lereszeljük.
- Egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát. Pirítsuk őket üvegesre.
- Ezután adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk meg, amíg szép, barnás színt kap.
- Keverjük hozzá a paprikát és a sárgarépát, majd fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. Főzzük 10-15 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak és a hús teljesen átsül.
Palacsinták sütése:
- Egy serpenyőt hevítsünk közepes lángon, és egy kevés olajat öntsünk bele, hogy ne ragadjon le a palacsinta.
- Merjük a tésztát a serpenyőbe, és egyenletesen oszlassuk el, hogy egy vékony palacsinta keletkezzen. Süssük 1-2 percig, majd fordítsuk meg és süssük a másik oldalát is.
- Ismételjük meg ezt a folyamatot a maradék tésztával, amíg az összes palacsinta el nem készül.
Palacsinták töltése:
- Minden palacsintát töltsünk meg a húsos töltelékkel, majd hajtsuk félbe, vagy tekerjük fel őket.
- Az összes töltött palacsintát helyezzük egy kiolajozott tepsibe.
- Sütés:
- A tetejére öntsünk egy kis tejfölt, esetleg reselt sajtot, hogy a palacsinták szépen megpiruljanak.
- Előmelegített 180 °C-os sütőben süssük 20-25 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.
Tálalás:
Tálaláskor a palacsintákat tejföllel és reszelt sajttal kínáljuk. Az étel iránti szeretet mindig átjárja a szívünket, ahogy a nagymama főztje is tette. Egy jó pohár bor vagy friss saláta kíséretében ez az étel igazi élményt nyújt az asztalnál. Jó étvágyat kívánunk!