HírekReceptekRetró és nosztalgiaRetró receptek

Recept Nagymama Módra: Hagyományos Hortobágyi Palacsinta

Recept Nagymama Módra: Hagyományos Hortobágyi Palacsinta

A nagymama módra készült ételek mindig különleges helyet foglalnak el a szívünkben. Ezek az ételek tele vannak szeretettel, emlékekkel és a hagyományok megőrzésével. A Hortobágyi palacsinta egy igazi magyar klasszikus, amelyet sokan szeretnek. E recept segítségével megidézheted a nagymamád konyhájának ízeit, és egy felejthetetlen étkezést varázsolhatsz az asztalra.

Hozzávalók a palacsintához:

  • 250 g liszt
  • 500 ml tej
  • 3 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál cukor (opcionális)
  • 1 evőkanál olaj (a tésztához)

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 500 g darált hús (sertés vagy marha)
  • 1 közepes hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 paprika (piros vagy zöld)
  • 1 sárgarépa
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • Só, bors ízlés szerint
  • 200 ml tejföl (a tálaláshoz)
  • Reszelt sajt (opcionális, a tálaláshoz)

Elkészítési idő: 60 perc

Adagok száma: 4-6

Elkészítési lépések:

  1. Tészta elkészítése:

    • Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a tojásokat, a tejet, a sót és opcionálisan a cukrot. Habverővel keverjük, amíg sima, homogén tésztát nem kapunk. A tésztának folyékony, de sűrűnek kell lennie, mint a palacsintatészta.
    • Hagyjuk pihenni a tésztát körülbelül 15-20 percig.

  2. Töltelék elkészítése:

    • A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A paprikát is felkockázzuk, a sárgarépát pedig lereszeljük.
    • Egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát. Pirítsuk őket üvegesre.
    • Ezután adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk meg, amíg szép, barnás színt kap.
    • Keverjük hozzá a paprikát és a sárgarépát, majd fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. Főzzük 10-15 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak és a hús teljesen átsül.

  3. Palacsinták sütése:

    • Egy serpenyőt hevítsünk közepes lángon, és egy kevés olajat öntsünk bele, hogy ne ragadjon le a palacsinta.
    • Merjük a tésztát a serpenyőbe, és egyenletesen oszlassuk el, hogy egy vékony palacsinta keletkezzen. Süssük 1-2 percig, majd fordítsuk meg és süssük a másik oldalát is.
    • Ismételjük meg ezt a folyamatot a maradék tésztával, amíg az összes palacsinta el nem készül.

  4. Palacsinták töltése:

    • Minden palacsintát töltsünk meg a húsos töltelékkel, majd hajtsuk félbe, vagy tekerjük fel őket.
    • Az összes töltött palacsintát helyezzük egy kiolajozott tepsibe.

  5. Sütés:

    • A tetejére öntsünk egy kis tejfölt, esetleg reselt sajtot, hogy a palacsinták szépen megpiruljanak.
    • Előmelegített 180 °C-os sütőben süssük 20-25 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.

Tálalás:

Tálaláskor a palacsintákat tejföllel és reszelt sajttal kínáljuk. Az étel iránti szeretet mindig átjárja a szívünket, ahogy a nagymama főztje is tette. Egy jó pohár bor vagy friss saláta kíséretében ez az étel igazi élményt nyújt az asztalnál. Jó étvágyat kívánunk!

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET