Recept Nagymama Módra: Ínycsiklandó Diós Rétes Tészta
A diós rétes nagymama egyik nagy kedvence, amit mindig nagy szeretettel készített. Ennek a receptnek a varázsa nemcsak a hozzávalókban rejlik, hanem abban a szeretetben és türelemben is, amit a nagymama minden egyes réteggel belerakott. Ezt a klasszikus magyar desszertet bárki elkészítheti otthon, és az illat, amely a sütőből áradt, még a legszomorkásabb napokat is képes feldobni. Az alábbiakban bemutatjuk a diós rétes készítésének fortélyait, hogy ti is saját nagymamás ízeket varázsolhassatok az asztalotokra!
Hozzávalók:
Tészta:
- 250 g sima liszt
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 100 ml víz
- 2 evőkanál olaj
Diós töltelék:
- 200 g darált dió
- 100 g cukor
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 100 ml tej
- 1 tojás
- 30 g zsemlemorzsa
Egyéb:
- 50 g olvasztott vaj
- Porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Tészta elkészítése:
A tészta alapját a liszt, tojás, só, víz és olaj alkotja. A hozzávalókat egy nagy tálba öntjük, majd kézzel vagy egy fakanállal alaposan összegyúrjuk. Kellemes, lágy tésztát kell kapnunk, ami nem ragad. Ha szükséges, egy pici lisztet adhatunk még hozzá. A kész tésztát fóliába csomagoljuk, és pihenni hagyjuk legalább 30 percet.
Diós töltelék előkészítése:
A töltelékhez keverjük össze a darált diót, cukrot, vaníliás cukrot, tejet és a tojást. Az egészet jól összekeverjük, amíg minden hozzávaló homogén masszát nem alkot. Ha a massza kicsit nyúlós lenne, akkor adjunk hozzá egy kis zsemlemorzsát, hogy jól formázható legyen.
A tészta kinyújtása:
Pihenés után a tésztát lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk. A cél az, hogy a tészta olyan vékony legyen, hogy a kezünkön át tudjunk nézni rajta. Ha a tészta túlságosan ragadna, akkor egy kis liszttel szórjuk meg a felületet.
A rétes feltekerése:
A kinyújtott tésztát megkenjük az olvasztott vajjal, majd rászórjuk a zsemlemorzsát, ami segít felszívni a felesleges nedvességet. Ezután a diós tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tészta tetején, majd óvatosan feltekerjük. Az így kapott hengert áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Sütés:
A rétest még egyszer megkenjük a maradék olvasztott vajjal, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna és ropogós nem lesz. Ha szükséges, az utolsó 10 percben érdemes alufóliával letakarni, ha túl gyorsan sülne a teteje.
- Frissítés és tálalás:
A megsült rétest hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk. Esztétikusan, szeletelve helyezzük a tányérra, és akár friss gyümölcsökkel vagy egy gombóc vaníliafagyival is kedveskedhetünk a vendégeinknek.
Ez a diós rétes nagymama módra egy igazi klasszikus, amit bármelyik ünnepi alkalomra készíthetünk, de a hétköznapokban is remek választás lehet egy kávé vagy tea mellé. A ház íze, amit a nagymama szeretettel készített, most már ti is átélhetitek!