Nagymamám még 90 évesen is sütötte… A töpörtyűs pogácsa is az a fajta étel, amit minden vidéken másképp készítenek…
Egy viszont biztos – Szilveszter környékén jóval gyakrabban készítjük – kiváló borkorcsolya…
Ebben az az érdekes, hogy a tésztába még egy kicsi bort is tesznek. Hogy valójában miért, nem tudom – mindenesetre a borban lévő alkohol minimálisan ellensúlyozni próbálja a pogácsa zsírosságát.
Azt tudtad amúgy, hogy pogácsához hasonló süteményt sok helyütt készítenek a világon, ilyen-olyan módszerekkel lazítják, de hogy élesztővel készítsék: ez egyedül magyar specialitás…
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 6 dkg élesztő
- 2 dl tejföl
- 4-6 evőkanál fehérbor
- 70 dkg darált tepertő
- 30 dkg vaj, vagy margarin
- langyos tej
- só
- bors
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, sóval, a vajjal, és annyi tejjel állítjuk össze a tésztát, hogy rétestésztát kapjunk. Szépen kidolgozzuk, és jó vékonyra kinyújtjuk.
Erre a vékony tésztára kenjük rá a darált tepertőt megborsozzuk picit, de csak picit, aztán szépen feltekerjük, sodorjuk, mint a beiglit.
A tetejét kicsit ellapítjuk, aztán félbehajtjuk, majd pihentetjük hűvös helyen, de nem fontos hűtő.
Aztán megint kinyújtjuk, és összehajtjuk. Ekkor már tepertő nélkül. Ismét feltekerjük, és ezen kívül még egyszer. A tészta pihenése között mást csinálhatunk.
Az utolsó pihenő után kinyújtjuk, hogy a tészta magassága 2 centi legyen, lekenjük felvert tojással, pár perc után rácsosan bevágjuk, majd közepes szaggatóval pogácsákat szúrunk, tepsibe rakjuk, majd forró sütőben negyedóra-húsz perc alatt készre sütjük.