Az ízletes sajtos finomság vágya
Amikor az embernek vágya támad egy igazán finom sajzos péksütemény kezében tartani, majd felveszi a harcot az ízek kavalkádjával, akkor ebben a pillanatban azonnal gondoljon erre a hagyományos sajtos stangli receptre! Minden alkalommal, amikor elkészül, a család és a barátok elismerő bókjaival és a visszatérő jól összehangolt ízutazással biztosan becélozza a szívét! Könnyű quintesszája, minden egyes igéző falatja egyenesen a csúcson ragad!
Hozzávalók:
– 50 dkg liszt
– 3,5 dl langyos tej
– 1 dkg cukor
– 1 dkg só
– 3 dkg vaj
– 2,5 dkg élesztő
– 10-15 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Az összetevők begyűjtése után a lisztet finoman szitáljuk egy tálba. A tej melegítsük kézmelegre, hogy azután hozzáadjuk az édesítőt, majd csipegetjük bele az élesztőt. Vegyük a szitában maradt liszt néhány evőkanálnyi mennyiségét, és ezzel keverjük össze az élesztőt. Hagyjuk felfutni mintegy 8 percen keresztül.
Tészta elkészítése:
A lisztet illetékesen elkeverjük a sóval, majd az élesztő társaságában. Dolgoztassuk össze, majd néhány pillanatra hurcoljuk be a vajat. Dolgozzuk össze a tésztát, amíg lágy, homogén állagot nem kap, és a tál oldalát képtelen az összetartásra.
Kelesztés:
Ezután, helyezzük a tésztát egy meleg helyre és hagyjuk kb. 45 percig kelni, amíg a dupláját el nem éri.
Formázás:
Ezután osztjuk fel a dupláját elért, illatos tésztát 8 azonos darabra, és formázzunk belőlük gombóc szerű, sima felületű tárgyakat. Tépjük le a gombócokat és hagyjuk pihenni őket 10 percig.
Nyújtás és csavarás:
Minden gombóc kerüljön egy enyhén lisztezett deszkára, és nyomkodjuk őket ovális formává. A deszka további lisztezésétől mostantól tartózkodjunk. Mindegyik gombócot kezdjük el felcsavarni kifli formává, mindemellett vigyázzunk, hogy a szélesebb véget szét kell húzni, a csavarás kerüljenek a kívánt hosszúságra.
Sütés előtt:
A kifliket helyezzük bélelt papírral tepsire, közöttük hagyjunk egy kis helyet a továbbiakhoz. Az így elkészült művek tetejét öntse le vízzel, majd strepen tetejére kerüljön reszelt sajt. Hagyjuk, hogy további 5-10 percig pihenjenek.
Sütés:
Melegítse elő a sütőt 200 fokra. Süsse a sajtos stanglikat 18-20 percig, minden percében figyelje, hogy amíg aranybarnák nem lesznek.
Megjegyzés: Ez a recept Körmendi Károly elképzelt alkotásának a visszhangja, amely minden esetben a te otthonodban is a siker zászlajává válik. Szívből kívánom, Jó étvágyat!
Ezeket láttad már?
- Muszaka: Egy olyan fogás, amitől el fog fordulni a fejed! Gazdag, gyorsan elkészíthető, ízletes és egyszerű!
- Ilyen egyszerű a tökéletes főzelék elkészitése: Csomómentes rántás és habarás titka, amit nem mindenki ismer
- A kínai szezámmagos csirke elkészítésének titkai – Kövessd ezeket a lépéseket és nem tudod elrontani