Receptek

Sajtos rúd recept – Ízletes és könnyed öröm

Az ízletes sajtos finomság vágya

Amikor az embernek vágya támad egy igazán finom sajzos péksütemény kezében tartani, majd felveszi a harcot az ízek kavalkádjával, akkor ebben a pillanatban azonnal gondoljon erre a hagyományos sajtos stangli receptre! Minden alkalommal, amikor elkészül, a család és a barátok elismerő bókjaival és a visszatérő jól összehangolt ízutazással biztosan becélozza a szívét! Könnyű quintesszája, minden egyes igéző falatja egyenesen a csúcson ragad!

Hozzávalók:

– 50 dkg liszt

– 3,5 dl langyos tej

– 1 dkg cukor

– 1 dkg só

– 3 dkg vaj

– 2,5 dkg élesztő

– 10-15 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

Az összetevők begyűjtése után a lisztet finoman szitáljuk egy tálba. A tej melegítsük kézmelegre, hogy azután hozzáadjuk az édesítőt, majd csipegetjük bele az élesztőt. Vegyük a szitában maradt liszt néhány evőkanálnyi mennyiségét, és ezzel keverjük össze az élesztőt. Hagyjuk felfutni mintegy 8 percen keresztül.

Tészta elkészítése:

A lisztet illetékesen elkeverjük a sóval, majd az élesztő társaságában. Dolgoztassuk össze, majd néhány pillanatra hurcoljuk be a vajat. Dolgozzuk össze a tésztát, amíg lágy, homogén állagot nem kap, és a tál oldalát képtelen az összetartásra.

Kelesztés:

Ezután, helyezzük a tésztát egy meleg helyre és hagyjuk kb. 45 percig kelni, amíg a dupláját el nem éri.

Formázás:

Ezután osztjuk fel a dupláját elért, illatos tésztát 8 azonos darabra, és formázzunk belőlük gombóc szerű, sima felületű tárgyakat. Tépjük le a gombócokat és hagyjuk pihenni őket 10 percig.

Nyújtás és csavarás:

Minden gombóc kerüljön egy enyhén lisztezett deszkára, és nyomkodjuk őket ovális formává. A deszka további lisztezésétől mostantól tartózkodjunk. Mindegyik gombócot kezdjük el felcsavarni kifli formává, mindemellett vigyázzunk, hogy a szélesebb véget szét kell húzni, a csavarás kerüljenek a kívánt hosszúságra.

Sütés előtt:

A kifliket helyezzük bélelt papírral tepsire, közöttük hagyjunk egy kis helyet a továbbiakhoz. Az így elkészült művek tetejét öntse le vízzel, majd strepen tetejére kerüljön reszelt sajt. Hagyjuk, hogy további 5-10 percig pihenjenek.

Sütés:

Melegítse elő a sütőt 200 fokra. Süsse a sajtos stanglikat 18-20 percig, minden percében figyelje, hogy amíg aranybarnák nem lesznek.

Megjegyzés: Ez a recept Körmendi Károly elképzelt alkotásának a visszhangja, amely minden esetben a te otthonodban is a siker zászlajává válik. Szívből kívánom, Jó étvágyat!

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET