Egy igazán különleges receptet hoztam ma nektek, amelyet biztosan el fogtok készíteni otthon is. Ezt a szebbnél szebb, teljes egyszerűségében csodálatos kenyeret ugyanis rajzolni sem lehetne szebben.
1. Hozzávalók
A következő alapanyagokra fogunk szükségünk lenni: 500 g liszt, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál só, 260 – 270 ml langyos víz, 1 tasak porélesztő (7 g), 40 g vaj, 1 db tojás, vagy 1 – 2 evőkanál tej (a kenéshez).
2. Elkészítés
Az elkészítés menete egyszerű, azonban fontos a pontos betartása. A jól átszitált liszthez adjuk a cukrot, a sót és a porélesztőt, majd a langyos vizet. Keverjük össze a robotgép segítségével, közben adjuk hozzá a vajat is. Mintegy 10 percig dolgozzunk rajta (kétszer 5 perc), ugyanakkor kézzel is dagaszthatjuk, bár ez több időt vesz igénybe. Ezután formázzuk hosszúkásra a tésztát, helyezzük a tepsibe (amit előzőleg béleltünk sütőpapírral), majd takarjuk le konyharuhával és hagyjuk keleszteni 50 percig. Ha a tészta szépen megkelt, vágjuk be a tetejét, kenjük le tejjel, majd helyezzük az előmelegített, 180°C-os sütőbe további 50 percre. Miután kivettük, ismét kenjük le a maradék tejjel. A sütőbe a kenyér jobb sülése érdekében be is tehetünk egy vízzel töltött edényt.
Számomra egyáltalán nem szükségem volt kenyérsütő gépre, egyszerű kézi mixert használtam és kézzel dagasztottam. Fél óra alatt összeállt a tészta, majd következett a kelesztés és a sütés.
Csakúgy, mint a kelesztésnél, az sütésnél is fontos a türelem. A kenyér 180°C-on 50 percig sütésem, semmilyen speciális formát nem használtam, a tészta tepsiben, sütőpapíron pihent. Garantáltan nem fogtok csalódni benne.
Jó étvágyat hozzá!