A szilva, a magyar gyümölcstermesztés első európai hírnevű hódítója
A szilva mint gyümölcs, már nagyon régtől jelen van Magyarországon, ahogyan azt az Oklevélszótárban megtalált dokumentumok is bizonyítják. Az 1522-ben kiadott oklevél az első, amelyben megjelenik a szilva neve, míg 1558-ban már az aszalt változatát is említik.
Vándorlásunk közben gyakran láthatunk ringló- és szilvafákat, melyeknek termését sajnálatos módon nem gyűjtik be, hanem a gyümölcsök egyszerűen lehullanak és elrohadnak. Senki nem értékeli ezt a „potyadék” gyümölcsöket, pedig gazdag tápanyagforrásukat veszítik így el az emberek – nem beszélve a fogyókúrázókról.
Koleszterincsökkentő hatás
A vér koleszterinszintje nem betegség, mivel fájdalmat nem okoz, de nagy veszélyt jelenthet, mivel könnyen veszélyessé válhat a vérkeringésünkre. A szilva és az aszalt szilva tisztítja a vért, csökkenti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét.
Veseműködést serkentő hatás
A beáztatott aszalt szilvát 20 percig főzzük, a kihűlt lé rendkívül magas ásványtartalommal rendelkezik. Ennek rendszeres fogyasztása serkenti a veseműködést. A kálium és a szerves nátrium kombinált hatása szabályozza a szervezet vízháztartását.
Belső vérzésekre
Belső vérzések kialakulásának több oka lehet, például a kevés nyers gyümölcs és zöldség fogyasztása. Az aszált szilva, magas ásvány és vitamin tartalmával, hatékony segítség lehet belső vérzések esetén.
Emésztési zavarok ellen
A gyomor működésének zavara – ami a máj túlterheltségének is jele lehet – problémát jelenthet a szervezetben. A szervezet állapota tovább romlik, ha nem teszünk semmit az emésztés javítása érdekében. A szilva magas ásványi anyag és vitamintartalma gyors eredményeket biztosít.
Kiváló emésztőrendszeri hatások
A szilva nagyon hasznos táplálék szervezetünk számára. Segítenek a szép bőr kialakulásában és megőrzésében. A gyümölcs olajos héjában található többszörösen telített zsírsav védi a gyümölcsöt a kiszáradástól, és megakadályozza a baktériumok bejutását a gyümölcsbe.
„A kék gyümölcscsoda”, avagy a szilva, magas ballasztanyaga révén salaktalanítja a beleket, megszünteti a székrekedést. Kötve a felesleges zsírokat, megakadályozza, hogy azok felszívódjanak a bélből és felhalmozódjanak a hasfalban, deréktájon, csípőtájon, combon – tehát még a fogyókúrázók is nyugodtan ehetik.
Fáradságűző hatás
A szilva nagyszerű fáradtságűző. Nyugtató hatása van, serkenti az agyanyagcserét, elősegítve a megfelelő gondolkodást, tanulást és a memória működését.