Bevásárlólista
A finom sajtos rúd elkészítéséhez a következő alapanyagokra van szükségünk:
– 70 dkg finomliszt (amennyit felvesz – potenciálisan egy bögrényit)
– 25 dkg margarin (1 kocka)
– 6 ek disznózsír
– 2 db tojássárgája
– 3 dkg friss élesztő
– 15 dkg trappista sajt
– 175 g tejföl
– 2 teáskanál só
– 1 dl tej (langyos, az élesztőhöz 1 tk. cukorral elkeverve)
– 1 db tojás (ha nincs megmaradt fehérje)
– 1 kk fűszerpaprika (elhagyható)
A fontos megjegyezni, hogy az igazán omlós textúra titka a zsír.
Sajtos rúd: ízletes lépésről lépésre recept
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejjel és egy kevés cukorral. A lisztet egy nagy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a margarint, a zsírt, a tojássárgákat, a reszelt sajtot, a tejfölt, a sót, és végül a felfuttatott élesztőt. Ezt a keveréket alaposan összegyúrjuk.
Az elkészült tésztát negyed órán át pihentetjük. Ezt követően a tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd derelyevágó segítségével rudakat formázunk belőle. A rudak tetejét megkenhetjük egy kis tojással, majd megszórhatjuk fűszerpaprikával és a megmaradt reszelt sajttal, ezáltal a sütés során szép színük lesz a rudainknak.
A sajtos rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 200°C-on, alul-felül sütéssel megsütjük. Egy adagból három tepsi sajtos rúd készül.