A kelt tészta különböző ízletes ételek és sütemények alapanyaga, de csak kevesen ismerik a valódi titkát, azt a trükköt, amivel a tészta garantáltan sikeres lesz.
Ha eddig tartottál attól, hogy belekezdesz egy ígéretes receptba, mert a dagasztás szó ott lappang a hozzávalók között, mostantól nem kell ilyen félelmekkel dolgoznod. Az alábbiakból megtudhatod, hogyan készítsd el a tökéletes kelt tésztát!
Nézzünk néhány trükköt!
Először is, minden alapanyag, amit használni fogunk, legyen szobahőmérsékletű, a tej ideális hőmérséklete például 35-37 fok. A legjobb módszer a laza, könnyű kelt tészta elérése érdekében, hogy átszitáljuk a lisztet. Így a tészta könnyű és légtartalmú lesz, ezért az élesztőgombák jóval hatékonyabban tudnak működni. Fontos, hogy mindig friss élesztőt használjunk.
A dagasztás művészete
A tészta elkészítése is kulcsfontosságú. A receptkönyvek élesztőfelfuttatási utasításait követhetjük, de ha minden hozzávaló szobahőmérsékletű, ezt a lépést akár ki is hagyhatjuk. Szitáljuk a lisztet egy tálba, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, a sót, a tojást, és egy kevés olvasztott zsiradékot. A langyos tejet fokozatosan keverjük hozzá.
A dagasztást célszerű kézzel végezni, így a tészta állagát is jobban meg tudjuk érezni. Az alsó részéről fölfelé, magunk felé húzzuk a tésztát fakanállal, gyors, határozott, erőteljes mozdulatokkal – így a tészta kellően levegős lesz. Akkor jó, ha a tészta elválik a fakanáltól és a tál falától is, valamint szép fényessé válik.
A kelesztés előtt vékonyan szórjuk meg liszttel, ennek köszönhetően nem lesz párás. Az ideális kelesztési hőmérséklet 27-30 fok, de ha nincs lehetőségünk ennyire melengetni, akkor tekerjük be vastagon, hogy megőrizze a hőt. Így akár 35-40 perc alatt is a duplájára kelhet.
Az utólagos simítások
Ha megkelt a tészta, kövessük továbbra is a receptet – néhány süteményhez például újra meg kell gyúrni a tésztát, másokhoz viszont nincs rá szükség. Formálom utána, kenjük meg a tetejét tojással és újra hagyjuk kelni 25-30 percig meleg helyen. Abban az esetben tudjuk, hogy megkelt, ha hirtelen erős illatot áraszt.
Akár hideg, akár előmelegített sütőben kezdjük a sütést, a sütő ajtaját semmiképpen ne nyissuk ki az első 15 percben, illetve hideg sütő esetében a melegedési időt is számoljuk hozzá, tehát 25 percig. Az első sütési hőmérséklet ideális hőfoka 200 fok, azonban ha kisebb adagot vagy laposabb tésztát sütünk, akkor 10 perc után csökkenthetjük 180 fokra.
Hozzáadjuk ezt a nokedlihez és mennyeien finom lesz, mindenki téged dicsér majd!
Peter Šrámek mindenki leesett az állától, amikor Miley Cyrus-ként énekelt – a zsűri állva tapsolt
Cigányasszony üzenete októberre – Milyen a csillagjegyed? Jobb ha tudsz róla!
Bográcscsülökpörkölt – a nagy titok nyitja itt rejlik, ettől lesz olyan szaftos és finom