Ma részt vettünk egy autentikus disznóvágáson, így előfordulhat, hogy néhány különleges receptet fogunk megosztani veletek. Elsőként a vérmáli receptjével foglalkozunk, amelyet a Vendvidéken egyszerűen sült vérnek hívnak. A friss vért gondosan szűrik, ízesítik, majd végezetül finomra sütik.
Hozzávalók
Körülbelül 2 liter szűrt vér
Fél liter tej
5-6 tojás
Őrölt feketebors
Majoránna
Só
5-6 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
7-9 evőkanál liszt
Elkészítés
A vért azonnal, a sertés levágásakor hatékonyan gyűjtem, majd folyamatosan kevergetem, amíg nem alakulnak csomók. Az esetleges csomókat egyszerűen leszűröm és kidobom, és a maradék tisztán szűrt vért használom tovább.
A szűrt vért a fél liter tejjel, az előzetesen alaposan felvert 5-6 tojással, 2-3 csipetnyi borssal és majoránnával, egy nagyobb adag sóval (a vér természetes édessége miatt) kombinálom. Hozzáadok 5-6 gerezd fokhagymát (ezt fokhagymaprés segítségével zúzom bele), valamint egy fej apróra vágott és zsiradékon előre átpirított vöröshagymát. A keverékhez 7-9 evőkanál lisztet adok, folyamatosan kevergetve, hogy a „palacsintatészta” állagot elérjem.
Sütéskor a tepsibe némi zsiradékot helyezek, picit előmelegítem, majd a tepsi méretétől függően az előállított masszámból kb. másfél merőkanálnyit egyenletesen elosztok, és a tetejét egy kis extra zsiradékkal locsolom meg.
A vérmáli sült változatát addig sütöm a sütőben, míg a teteje meg nem hólyagosodik. Forrón, négyzet alakú szeletekre vágva kínálom. A megfelelő sütési idő meghatározása elsősorban a vérmáli vastagságától függ.
Ezeket láttad már?
- Muszaka: Egy olyan fogás, amitől el fog fordulni a fejed! Gazdag, gyorsan elkészíthető, ízletes és egyszerű!
- Ilyen egyszerű a tökéletes főzelék elkészitése: Csomómentes rántás és habarás titka, amit nem mindenki ismer
- A kínai szezámmagos csirke elkészítésének titkai – Kövessd ezeket a lépéseket és nem tudod elrontani