A túrós pogácsa egy olyan klasszikus magyar sütemény, amely puha és könnyed, sokáig tartó frissességgel. Ideális választás lehet a hagyományos krumpligulyás vagy akár más gulyások mellé.
1. Szükséges hozzávalók
– 50 dkg liszt
– 25 dkg kocka Ráma
– 3 dkg élesztő
– fél kg túró
– 2 tojás
– 1 kis tejföl (175 g)
– só
– fél dl tej
– kevés cukor
– sajt
2. Elkészítés menete
Kezdjük azzal, hogy a tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a kevés cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk állni addig, míg az élesztő feljön.
Az elmorzsolt lisztet összekeverjük a Rámával, hozzáadjuk az élesztőt, túrót, a tojások sárgáját és a tejfölt, majd megsózzuk. Az összes hozzávalót jól összegyúrjuk, végül egy ragadós tésztát kapunk. A tésztát lefedve hagyjuk pihenni egy órát.
Ezután finoman meglisztezzük a nyújtólapot, és kiszedjük rá a megkelt tésztát. A tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval formázzuk a pogácsákat.
Reszeljünk le sajtot ízlés szerint, majd a kész pogácsákat helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe. A megmaradt tojásfehérjéket felverjük, és a pogácsák tetejét kenjük meg vele. A tojásfehérjével megkent pogácsákat reszelt sajttal is megszórjuk, majd 15 percen keresztül pihenjük őket.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd addig sütjük a pogácsákat, míg szép aranybarnára pirulnak. Miután kivettük őket a sütőből és hagytuk picit hűlni, tálaljuk, például krumpligulyás, vagy babgulyás mellé, kenyér helyettesítőként.
Biztosan nem fog csalódást okozni ez a finom, tökéletes túrós pogácsa recept! Bátran próbálja ki, és élvezze a hagyományos magyar ízvilágot.