Hasznos

Tudja meg, hogyan kell a zöldségeket tökéletesen megfőzni és megsütni

A zöldségeket főzni és sütni nem mindig egyszerű. Sokszor túlfőzzük őket, és ezzel elvesztik tápanyagtartalmukat, vagy éppen nem főzzük őket meg eléggé, ami a zöldségeket nehezen emészthetővé teszi. Ebben a cikkben megosztjuk a legnépszerűbb zöldségek ideális főzési és sütési időit, hogy étkeink mindig finomak és táplálóak legyenek.

Sárgarépa

sárgarépa

A sárgarépát sütve, karikákra vagy pálcikára vágva 4-6 percre sütjük, míg ha főzni szeretnénk, akkor karikákra vágva vagy nagy darabokban 8-10 percig főzzük. Ha a sárgarépát pároljuk, akkor szintén karikákra vágva vagy nagy darabokban 10-13 percig pároljuk. Nagy szeletekben pedig pirítva 40-45 percig sütjük 180 fokon.

Articsóka

articsóka

Az articsókát sütve sok olajban sütjük, míg aranyszínű nem lesz. Főzés esetén egészben 25-30 percig főzzük, míg csak az articsóka szíve 15-20 percig fő. Párolásnál egészben 30-40 percig, míg a szíve 15-20 percig puhul. Pirítás esetén egészben 60 percig sütjük 180 fokon.

Spárga

spárga

A spárgát enyhén süthetjük 5-8 percig, főzhetjük 7-10 percig, párolhatjuk 8-12 percig, vagy piríthatjuk 15-20 percig 200 fokon.

Bab

bab

Előfőzött babnál sütés időtartama 5-10 perc. Ha babot áztatunk, akkor áztatás nélkül 5-6 óra, az áztatással pedig 40-80 percig főzzük. Párolva 2,5-3 óra a főzési idő, előtte természetesen be kell áztatni 24, de legalább 2 órára. Pirítani is lehet bablevest, ehhez be kell áztatni, majd 1 óra, 150 fokon.

Kelbimbó

kelbimbó

A kelbimbót 2-3 percig sütjük szeletekben, majd 5-7 percig főzzük frissen, 10-12 percig fagyottan. Párolásra 7-10 percig, míg pirításra 30-35 percig van szüksége 200 fokon.

Brokkoli

brokkoli

A brokkolit süthetjük 5-7 percig, főzhetjük 4-8 percig, párolhatjuk 5-10 percig, vagy piríthatjuk 25 percig 180 fokon.

Karfiol

karfiol

A karfiolt 15-20 percig sütjük, miután 7 percig előfőztük. Ha főznénk, akkor 10-15 percig főzzük. Párolásra 30 percig van szüksége, míg pirításra 20 percig sütjük 180 fokon.

Kukorica

kukorica

A kukoricát sütve, ha szemekből sütnék, akkor 3-5 percig sütjük, míg csőben 30-40 perces a sütési idő. Fiatal kukoricát 10-15 percig főzzük. Párolásnál a cső 15-30 percig tart, attól függően, mennyire szeretnénk ropogósra. Pirítás esetén fóliában 30-40 percig süthetjük 200 fokon.

Padlizsán

padlizsán

A padlizsánt 1 cm-es kockákra vágva 10 percig sütjük. Karikázva 5-7 percig sütjük. Nagy szeletekben 20-30 percig főzzük. Párolás esetén szeletekben vagy karikázva 20-30 percig pároljuk. Pirítani mind szeletekben, mind egészben lehet, szeletekben 30 percig, 190 fokon, míg egészben (150-200 grammos padlizsánnál) 30 percig, 200 fokon. Ha nagyobb méretű (250-300 grammos) padlizsánról van szó, akkor egészben 40 percig sütjük, 200 fokon.

Édesburgonya

édesburgonya

Az édesburgonyánt hasábokra vágva 20-25 percig sütjük közepes hőmérsékleten. Nagyobb szeletekben sütés után fedő alatt pároljuk ¼ pohár vízben 20-25 percig. Főzés: kockákra vagy nagyobb szeletekre vágva 15-25 percig főzzük. Párolás esetén kockákra vagy vékony szeletekre vágva 20-30 percig pároljuk. Pirításnál darabolva vagy karikára vágva 30 percig sütjük.

Hagyma

hagyma

A hagymát félkarikákra vagy kockára vágva 10 perces a sütés. Főzeése 10 percig tart. Párolás esetén 5 perces a párolás időtartama, míg pirításkor 30-35 percig süthetjük 200 fokon.

Cukkini

cukkini

A cukkinit karikákra vágva 5-7 percig sütjük mindkét oldalon. Főzés esetén nagyobb szeletekben 15-20 percig főzzük. Párolásnál nagyobb kockákra és szeletekre vágva 20-25 percig pároljuk. Pirítás esetén 20 percig sütjük 200 fokon. Ha egészben sütnénk, akkor 35 percig sütjük.

Sütőtök

sütőtök

A sütőtököt 15 perces sütési idővel sütjük szeletekben, mindkét oldalon, közepes hőmérsékleten, nem fedve. Főzésekor szeletekben 20-30 percig főzzük. Párolásnál szintén szeletekben 20-30 percig pároljuk. Pirításnál szeletekben 20-25 percig sütjük 200 fokon.

Káposzta

káposzta

A káposztát dinszteléskor 30-40 percig sütjük. Főzés esetén darabolva 15-25 percig főzzük, a korától függően. Pároláskor is darabolva 20-30 percig pároljuk, a korától függően. Pirítás esetén cikkekre vágva 35-40 percig sütjük 180 fokon.

Kaliforniai paprika

kaliforniai paprika

A kaliforniai paprikát, ha egészben sütnénk, akkor közepes hőmérsékleten, serpenyőben, fedél nélkül 15 percig sütjük. Karikákra vágva, gyenge lángon 10 perces a sütési idő. Ha főznénk, akkor 3 percig főzzük. Párolás esetén 2-4 percig pároljuk. Pirítás esetén 15 percig sütjük 200 fokon.

Burgonya

burgonya

A burgonyát darabolva 20-25 percig sütjük közepes hőmérsékleten. Újburgonyánál 12-15 perces a sütési idő. Főzés esetén 20-25 percig főzzük. Párolásnál 35 percig pároljuk. Pirításnál darabolva vagy karikákra vágva 25-30 percig sütjük 180 fokon. Újburgonyánál 15-20 percig sütjük 180 fokon. Héjában 60-90 percig sütjük.

Cékla

cékla

A céklát darabolva 20 perces sütési idővel sütjük. Főzés esetén 40-80 percig főzzük, mérettől függően. Párolás esetén kockákra vagy vékony szeletekre vágva 20-30 percig pároljuk. Pirításnál egészben, fólia vagy fedő alatt 1 óra alatt készül el 180 fokon.

Zöldbab

zöldbab

A zöldbabbal végül, ha fagyott állapotban van, 10-15 percig sütjük, dinszteljük, feltéve, hogy fedő alatt van és közepes a hőmérséklet. Ha friss, akkor közepes hőmérsékleten sütés időtartama 10 percig tart, fedő nélkül. Főzés esetén frissen 5-7 percig főzzük. Fagyasztott állapotban 10-12 percig pirítjuk. Párolásnál 15-25 percig pároljuk, a korától és méretétől függően. Pirításnál pedig 30-40 percig sütjük 200 fokon.

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET