HírekReceptek

Tyúkhúsleves – ahogy még a régiek főzték

Viszonylag ritkán készítünk tyúkhúslevest, pedig ha megfő – rácsodálkozunk, mennyire finom, s tápláló. Nagyanyáink gyógyszerként is főzték, s betegségek után lábadozóknak. Érdemes néha megfőzni, még ha nem is saját, vagy piaci tyúkból – akár a tepsis is megteszi… Nem mindenki teheti meg, hogy drágábból hozza ki…

Hozzávalók:

  • 2 kg tyúk
  • 25-30 dkg tisztított sárgarépa
  • 10-15 dkg tisztított petrezselyem
  • gyökér6-7 dkg zeller tisztítva
  • ugyanannyi karalábé 
  • egy jó közepes fej vöröshagyma
  • 20 dkg karfiol
  • néhány szem kelbimbó
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • petrezselyemzöld, legalább fél csokorral
  • só,szemes bors ízlés szerint

Elkészítése:

A tyúkot tisztítás, mosás után vagy részeire daraboljuk, vagy felvágjuk 8 fele, jó, ha a belsőségek: máj, zúza is benne van.

Felrakjuk hideg vízben főni. Nem kell rá túl sok vizet rakni, csak amennyi szépen ellepi. Ha felforrt a víz, akkor leszedjük a habját – ha később szűrjük a levest, akkor erre nincs feltétlenül szükség. 

Hagyjuk főni. Jó, ha van fűszerzacskó, ennek hiányában egy gézdarabba is beleköthetjük, belerakjuk az egész borsot, fokhagymát, vöröshagymát, és akár a petrezselyem zöldet is. A fűszerzacskót a levesbe lógatva főzzük tovább. 

Ha félig megfőtt a hús, mehet bele a zöldség, és gyöngyöző forrással készre főzzük. Ha megfőtt, akkor nagyjából negyedórát pihentetjük, hogy leülepedjen, aztán átszűrjük. A zöldséget, főtt húst külön tálaljuk, a levest is. Mindenki kedvére szedhet.Ugyanígy tálaljuk a kifőtt tésztát is. Az igazán jó tyúkhúsleves valódi ünnepi étel is lehet. 

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
A bikuci.hu írójaként célom, hogy írásaim inspiráljanak, elgondolkodtassanak és szórakoztassanak. Szeretném, ha minden történet vagy gondolat, amit megosztok, egyedi és tartalmas élményt nyújtana az olvasóknak.

EZ MÉG ÉRDEKELHET