Viszonylag ritkán készítünk tyúkhúslevest, pedig ha megfő – rácsodálkozunk, mennyire finom, s tápláló. Nagyanyáink gyógyszerként is főzték, s betegségek után lábadozóknak. Érdemes néha megfőzni, még ha nem is saját, vagy piaci tyúkból – akár a tepsis is megteszi… Nem mindenki teheti meg, hogy drágábból hozza ki…
Hozzávalók:
- 2 kg tyúk
- 25-30 dkg tisztított sárgarépa
- 10-15 dkg tisztított petrezselyem
- gyökér6-7 dkg zeller tisztítva
- ugyanannyi karalábé
- egy jó közepes fej vöröshagyma
- 20 dkg karfiol
- néhány szem kelbimbó
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- petrezselyemzöld, legalább fél csokorral
- só,szemes bors ízlés szerint
Elkészítése:
A tyúkot tisztítás, mosás után vagy részeire daraboljuk, vagy felvágjuk 8 fele, jó, ha a belsőségek: máj, zúza is benne van.
Felrakjuk hideg vízben főni. Nem kell rá túl sok vizet rakni, csak amennyi szépen ellepi. Ha felforrt a víz, akkor leszedjük a habját – ha később szűrjük a levest, akkor erre nincs feltétlenül szükség.
Hagyjuk főni. Jó, ha van fűszerzacskó, ennek hiányában egy gézdarabba is beleköthetjük, belerakjuk az egész borsot, fokhagymát, vöröshagymát, és akár a petrezselyem zöldet is. A fűszerzacskót a levesbe lógatva főzzük tovább.
Ha félig megfőtt a hús, mehet bele a zöldség, és gyöngyöző forrással készre főzzük. Ha megfőtt, akkor nagyjából negyedórát pihentetjük, hogy leülepedjen, aztán átszűrjük. A zöldséget, főtt húst külön tálaljuk, a levest is. Mindenki kedvére szedhet.Ugyanígy tálaljuk a kifőtt tésztát is. Az igazán jó tyúkhúsleves valódi ünnepi étel is lehet.