Sokan szívesen melegítenek fel maradék ételeket, hogy a következő napra is legyen finom otthoni ételük. Azonban vannak olyan alapanyagok, amelyeknek az újramelegítése egészségkárosító hatással bírhat. Lássuk, melyek azok a gyakori élelmiszerek, amelyek felmelegítése helyett hidegen, vagy inkább azonnal fogyasszuk el.
1. Zeller
A zeller, kiváló nitrátforrása lehet étrendünknek. Azonban ha újramelegítjük, a nitritekre való lebomlásuk során rákkeltő anyagok is keletkezhetnek. Ha levest főzünk belőle, együk meg azonnal, vagy vegyük ki az újramelegített levesből a zellert.
2. Gomba
A gomba frissen a legízletesebb, és nem véletlenül. Felmelegítésekor a fehérjék struktúrája megváltozik, ami az emésztőrendszer és a szív számára is magas kockázatú. Maradék gombás ételt érdemes hidegen fogyasztani.
3. Csirke
Hasonlóan a gombához, a csirkehús fehérje összetételét is negatívan érinti az újramelegítés. Hideg csirkehús újramelegítésekor módosulnak a fehérjék, és emésztési problémákat okoz. Érdemesebb hidegen fogyasztani, salátára tálalni, vagy szendvicsbe tenni.
4. Spenót
A spenótban nagy mennyiségben megtalálható a levegőn lebomló nitrát, ami nitritté alakulhat. Ez az anyag károsan hat a vér oxigénszintjére, és mérgező hatással lehet, azaz a spenót felmelegítése ételmérgezés tüneteit okozhatja.
5. Tojás
A tojás felmelegítése is veszélyes lehet. A forralás vagy sütés utáni újramelegítésekor toxikus anyagok képződhetnek, melyek emésztőrendszeri problémákat okozhatnak.
6. Olajok
Minden olajnak megvan a maga égéspontja, és sok közülük, mint például a szőlőmagolaj, a dióolaj vagy az avokádóolaj nem tűrik jól a magas hőmérsékletet. Ha túlmelegednek, a szerkezetük megváltozik és könnyen megromolhatnak. Kerüljük tehát ennek az olajoknak a magas hőmérsékleten való használatát.
Felhívás véleményekre
Oszd meg velünk véleményedet! Új gondolatok és ötletek mindig hasznosak. Azonban kérünk, összpontosítson a témára, és tartsd tiszteletben a közösség szabályait.