30 fok van a pihenőhelyen és a kimerítő kertmunka után az a vágyad, hogy valami hűs élelemmel táplálkozz. Ami az első, amit a konyhában találsz, az egy tál rizs. Tessék, becsületesen vállaljuk fel: mindannyian evidens helyzetet tapasztaltunk, amikor a kész ételt lusták voltunk melegíteni és inkább hidegen élvezgettük azt? A legtöbb étel esetében ez nem jelent problémát, de vajon mennyire van valós párja annak, hogy a hűtés nélkül hagyott rizs akár halálos kimenetelű is lehet?
Azt találtuk, hogy azzal kapcsolatosan nem alaptalanok az emlékeztetések. A probléma magában a rizsben van, még mielőtt elkészítenénk. A nyers rizs tartalmazhatna egy Bacillus Cereus nevű baktériumot, ami a talajból jut a rizsbe, és túlélni képesek még a főzést is. Ha a kész rizst hagyjuk szobahőmérsékleten, a spórák kifejlődnek teljesen érette baktériumokká, és mérgező termékeket kezdenek előállítani. Ezek a melléktermékek akár néha 15 órán át tartó émelygést, hányást, hasi fájdalmat, hasmenést okozhatnak. Az ételmérgezésre jellemző jelek általában 24 órán belül megszűnnek. Azonban gyerekeknél, időseknél és gyenge immunrendszerrel rendelkezőknél ez akár halálos kimenetelű is lehet.
Minél tovább tároljuk a rizst szobahőmérsékleten, annál több baktérium képes kifejlődni benne és annál nagyobb a valószínűsége, hogy megbetegszik tőle az ember. A legjobb, ha a kész rizst azonnal elfogyasztjuk, a maradékot pedig 1 órán belül betesszük a hűtőbe és 1 napon belül felmelegítve elfogyasztjuk. Így nagy valószínűséggel meg tudjuk ölni a baktériumot. Ha mégsem, azt könnyen észre fogjuk venni…
MEGJEGYZÉSEK
Kuffer Kriszti
1 megjegyzés
Szobahőmérsékleten tartott bármilyen ételben is szaporodnak a baktériumok, főleg nagy melegben. Nem értem, miért kell ezt a kérdést ilyen módon felvetni. Tegnap vendégségben voltunk, 19-en ettük a hideg gyümölcsrizzsel készült desszertet. Jó, hogy senki sem olvasta ennek az agyrémes cikknek az előzetét! A háziasszony szerencsére nem mondott le a finomságról. A saját részemet biztosan nem…!
Válasz
Megjegyzés írása a cikkhez Mégsem írok hozzá
Adja meg véleményét!
Adja meg itt a nevét!
Adja meg az e-mail címét!
Jegyezze meg a böngésző a nevemet és az e-mail címemet a következő alkalomra, ha újra hozzászólnék.
.
.
Ezeket láttad már?
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt