A töltött paprika olyan étel, amelyik sokak számára kedvenc, és az ízvilága igazán különleges. Különösen nyáron érdemes bevetni ezt a receptet, amikor a friss, kertben termett paprikák csak arra várnak, hogy beléjük harapjunk!
Nyári idő, napsütés és töltött paprika – mindháromért oda vagyunk!
A töltött paprika számtalan módon elkészíthető. Most egy olyan receptet hoztam nektek, amit imádni fogtok!
A kezdő szakácsok is bátran nekikezdhetnek, a siker garantált!
Szükségünk lesz a következő hozzávalókra két személy számára:
– 4 szép töltött paprika,
– 25 dkg darált hús,
– 5-7 dkg rizs,
– 1 evőkanál zsír,
– 1 tojás,
– 2 hagyma,
– egy csipet pirospaprika,
– só, bors,
– egy kis őrölt kömény (de akár el is hagyható),
– 1-2 evőkanál cukor.
Paradicsomszósz receptje:
Egy nagy paradicsompürét fogunk használni, amit konzervből vagy saját készítésből szerezhetünk be.
A rizst megfőzöm, majd langyosra hagyom hűlni és összekeverem a darált hússal. Fűszerezem sóval, borssal, pirospaprikával, köménnyel, és beleteszek egy hagymát is. Egy tojást is adok hozzá a masszához. A paprikákat kicsumázom, és eltávolítom a magot. Tömöm a rizses darált hússal, és a maradék töltelékből vizes kézzel gombócokat formázok. Egy kis óvatosságot igényel ez a rész, mert sokan úgy készítik, hogy nem főzik elő a rizst, de ekkor arra kell figyelni, hogy a paprikába ne kerüljön túl szorosra a töltelék, hagynunk kell teret a rizsnek, hogy megdagadhasson.
Egy mély lábasban zsíron átpirítom a felkockázott hagymát, erre öntöm a paradicsomos alapot. Az én töltött paprikám különlegessége a paradicsom alap, aminek a receptje egy tavaly elrakott zelleres, hagymás, picit cukros paradicsomszósz.
Ez nyilván mindenkinek a saját szája íze szerint készülhet, minden háziasszony másképpen csinálja, szóval bátran ízesítsd a saját kedvedre valóra! 1-2 evőkanálnyi cukrot is adhatunk hozzá, valamint egy kiskanál pirospaprikát is.
Ezt a paradicsomalapot addig hevítjük, míg forr, majd beletesszük a töltött paprikákat, és óvatosan beleeresztjük a gombócokat is a forró lébe. Lefedve hagyjuk őket körülbelül 30-35 percet főni. Ha már a gombócok is megfőttek, akkor készen is van a töltött paprikánk. Adjunk még hozzá zellert és petrezselymet is, majd pár percig hagyjuk pihenni, hogy az ízek összeérjenek.
Én általában főtt burgonyával tálalom, de a töltött paprika magában is kiváló fogás!