Hozzávalók
3,5 kg paradicsompaprika
1 kg vöröshagyma
1,5 liter fiatal szemes bab
60 dkg sárgarépa
1 liter házi paradicsomlé
só
bors
babérlevél
fél liter olaj
A zakuszka elkészítése
Először is, a babot felteszem főni a felszeletelt sárgarépával, majd sózom és hozzáadom a babérleveleket.
A vöröshagymát és a maradék sárgarépát aprítógépben ledarálom, majd egy nagy lábasban olajon megdinsztelem.
Eközben a paprikát is megtisztítom, ledarálom, majd hozzáadom a párolódó hagymáshoz, és további 15 percig együtt párolom őket. Ezután hozzáöntöm a házi paradicsomlevet, ízlés szerint sózom és babérlevelet adok hozzá. Állandó kevergetés mellett, 40 percig főzöm.
Mikor a bab megpuhult, leszűröm, a főzőlevét félreteszem. A kihűlt bab felét és a főtt sárgarépát is ledarálom, hozzákeverem a paprikás masszához, valamint a maradék egész babbal. Amennyiben szükséges, a bab főzőlevéből adok hozzá, majd folyamatosan kevergetve, további 30 percig főzöm. Végül borsozom, sózom, és ha szükséges, nátrium benzoátot adok hozzá. 10 perc elteltével a hűtőbe téve várhatjuk, hogy elkészüljön a zakuszka.
A jól lezárt üvegeket száraz helyen, két napig hagyjuk állni, majd használatig a spájzban tároljuk.
Ezeket láttad már?
- Ilyen egyszerű a tökéletes főzelék elkészitése: Csomómentes rántás és habarás titka, amit nem mindenki ismer
- A kínai szezámmagos csirke elkészítésének titkai – Kövessd ezeket a lépéseket és nem tudod elrontani
- Muszaka: Egy olyan fogás, amitől el fog fordulni a fejed! Gazdag, gyorsan elkészíthető, ízletes és egyszerű!