A zserbó sütemény olyan emblematikus darabja a Magyar desszertkultúrának, melynek hiányában elképzelhetetlen az ünnepi asztal. A dió, a sárgabarack lekvár és a csokoládé tökéletes összhangja oktalan örömöt okoz mindegyikünknek..
Szükséges alapanyagok:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg zsír (esetleg vaj)
- 5-7 dkg porcukor
- 1 dl langyos tej
- 3 tojás
- 1 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 25 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 50 dkg baracklekvár
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál vaj
A zserbó mesterséges elkészítése:
A langyos tejben feloldjuk az élesztőt egy csipet sóval együtt, majd hagyjuk, hogy aktiválódjon. Eközben a lisztet aprítjuk a zsírral, majd hozzákeverjük a porcukrot, a sót, a tojásokat és végül a kovászként szolgáló élesztőt.
Amennyiben a tészta túlságosan keményre sikerülne, langyos tejet adunk hozzá. A tésztát négy egyenlő részre osztva, négy vékony, egyforma méretű téglalapot formázunk. Az első tészta lapot tepsibe helyezzük, megkenjük a lekvár harmadával, és egyenletesen megszórjuk a porcukros dió harmadával.
Következő lépésként következik a második tésztalap, melyet újra bevonunk ugyanannyi lekvárral, megszórunk ugyanannyi dióval. Fedjük le a harmadik tésztalappal, erre kerül a maradék lekvár, és a maradék cukros dió. Befedjük az utolsó tésztalappal, hústűvel többször átszúrjuk a süteményt, majd 40 percig pihentetjük.
180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük a zserbót. Amikor hűlt, bevonjuk a vajjal lazított olvasztott csokoládéval, vagy hagyományosan elkészített csokoládé mázzal.