Receptek

Zserbó – Ínyenc kulináris utazás az eredeti recept mellé

A zserbó sütemény olyan emblematikus darabja a Magyar desszertkultúrának, melynek hiányában elképzelhetetlen az ünnepi asztal. A dió, a sárgabarack lekvár és a csokoládé tökéletes összhangja oktalan örömöt okoz mindegyikünknek..

Szükséges alapanyagok:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg zsír (esetleg vaj)
  • 5-7 dkg porcukor
  • 1 dl langyos tej
  • 3 tojás
  • 1 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 25 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 50 dkg baracklekvár
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál vaj

A zserbó mesterséges elkészítése:

A langyos tejben feloldjuk az élesztőt egy csipet sóval együtt, majd hagyjuk, hogy aktiválódjon. Eközben a lisztet aprítjuk a zsírral, majd hozzákeverjük a porcukrot, a sót, a tojásokat és végül a kovászként szolgáló élesztőt.

Amennyiben a tészta túlságosan keményre sikerülne, langyos tejet adunk hozzá. A tésztát négy egyenlő részre osztva, négy vékony, egyforma méretű téglalapot formázunk. Az első tészta lapot tepsibe helyezzük, megkenjük a lekvár harmadával, és egyenletesen megszórjuk a porcukros dió harmadával.

Következő lépésként következik a második tésztalap, melyet újra bevonunk ugyanannyi lekvárral, megszórunk ugyanannyi dióval. Fedjük le a harmadik tésztalappal, erre kerül a maradék lekvár, és a maradék cukros dió. Befedjük az utolsó tésztalappal, hústűvel többször átszúrjuk a süteményt, majd 40 percig pihentetjük.

180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük a zserbót. Amikor hűlt, bevonjuk a vajjal lazított olvasztott csokoládéval, vagy hagyományosan elkészített csokoládé mázzal.

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
A bikuci.hu írójaként célom, hogy írásaim inspiráljanak, elgondolkodtassanak és szórakoztassanak. Szeretném, ha minden történet vagy gondolat, amit megosztok, egyedi és tartalmas élményt nyújtana az olvasóknak.

EZ MÉG ÉRDEKELHET